Liderii UE si-au exprimat luni, la Kiev, ingrijorarea fata de incalcarea armistitiului dintre fortele guvernamentale si cele ale separatistilor pro-rusi in estul Ucrainei, dar au anuntat ca Bruxellesul nu va trimite trupe de mentinere a pacii in zona de conflict, relateaza Mediafax citand BBC News.

"Putem vorbi doar despre o misiune civila, nu militara", a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, intr-o conferinta de presa.

Anterior, presedintele ucrainean Petro Poroshenko a indemnat Uniunea Europeana si ONU sa trimita trupe de mentinere a pacii in regiunea Donbas, devastata de un conflict armat care a izbucnit anul trecut intre separatistii pro-rusi si fortele nationale, dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.

In schimb, Tusk a anuntat ca UE va trimite la Kiev o misiune civila "de evaluare", care sa analizeze modalitati in vederea consolidarii asistentei in domeniul securitatii acordate Ucrainei.

Aceasta misiune va analiza nevoile tarii si ce poate sa faca Bruxellesul pentru a ajuta si va intocmi un raport in acest sens, care va fi discutat de statele membre ale Uniunii, a precizat el, citat de Interfax Ucraina.

Forte rebele puternic inarmate lupta impotriva fortelor guvernamentale de un an in regiunile Donetsk si Lugansk.

Occidentul si Kievul acuza Rusia ca-i inarmeaza si-i sustine cu trupe pe insurgentii pro-rusi, insa Moscova neaga acest lucru, insistand ca rusii care lupta alaturi de rebeli sunt voluntari.

- Incalcari ale armistitiului

"Suntem ingrijorati de informatiile potrivit carora in estul Ucrainei continua sa intre arme", a declarat Tusk, citat de BBC.

Observatori internationali din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) "nu au putut verifica o retragere a armamentului greu", a subliniat presedintele Consiliului European.

Potrivit armistitiului incheiat la Minsk, in februarie, ambele parti ar fi trebuit sa isi retraga armamentul greu din zona de conflict.

Tusk a reiterat pozitia europeana potrivit careia sanctiunile UE impuse Rusiei vor ramane in vigoare pana cand conditiile stabilite la Minsk vor fi indeplinite integral.

Observatori OSCE au anuntat duminica faptul ca au constatat cel mai intens bombardament asupra satului Shirokine de la reluarea ostilitatilor, la jumatatea lui februarie. Armament greu - inclusiv tancuri - a fost observat in zone controlate de catre rebelii pro-rusi in regiune, au subliniat ei.

- Poroshenko a pledat pentru liberalizarea regimului vizelor

Actiunile Rusiei in estul Ucrainei nu ar trebui considerate un obstacol in calea unui regim de liberalizare a vizelor din partea UE, a declarat presedintele ucrainean Petro Poroshenko, citat de Interfax Ucraina. "Actiunile Moscovei de pe frontiera de est complica in mod considerabil acest proces (de liberalizare a vizelor). Dar sunt de acord cu presedintele Tusk ca aceasta problema nu trebuie sa reprezinte un obstacol" in calea procesului, a declarat Poroshenko in deschiderea summitului UE-Ucraina.

Presedintele ucrainean a subliniat ca decizia de a acorda cetatenilor tarii sale dreptul de a vizita tarile UE fara vize reprezinta un pas important in sustinerea optiunii pro-occidentale a Ucrainei in viitorul apropiat. "Sunt convins ca ucrainenii, ca popor european, au dreptul la una dintre libertatile fundamentale pe care este bazata integrarea europeana, si anume libertatea de a calatori si a relatiilor umane", a spus el.

Ucraina va continua sa sustina solutionarea situatiei din est prin negocieri, a mai subliniat seful statului. "Ucraina este convinsa ca nu exista alternaiva la solutionarea diplomatica a situatiei din Donbas si va depune un efort maxim in aceasta directie, inclusiv prin respectarea deplina si neconditionata a acordurilor de la Minsk", a spus el in cadrul reuniunii.

Poroshenko a subliniat totodata ca criza din tara sa poate fi solutionata cu conditia unei "reveniri complete si ireversibile a Rusiei in cadrul legislatiei internationale".

- Indemnuri la reforma

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a participat, de asemenea, la reuniunea la nivel inalt de la Kiev.

Este vorba despre primul summit de la semnarea, in iunie, a Acordului de Asociere UE-Ucraina. Reuniunea continua marti.

Uniunea Europeana indeamna Ucraina sa adopte reforme economice vaste, in lupta cu o datorie nesustenabila, inflatia si o coruptie endemica.

Insa Bruxellesul a fost de acord sa amane implementarea Acordului de Asociere cu Ucraina pana in ianuarie 2016, in urma protestelor Rusiei.

Moscova priveste cu suspiciune Acordul, apreciind ca liberul-schimb cu UE poate sa transforme Ucraina intr-o poarta de intrare a unor bunuri ieftine pe piata rusa.

Juncker a apreciat, citat de BBC, ca in Ucraina conditiile de trai sunt "foarte dificile" si a promis o suplimentare a asistentei financiare din partea UE, vizand sa ajute in procesul "dureros" de reforma.

"Cetatenii ucraineni vor sa traiasca intr-o tara fara coruptie", a subliniat presedintele CE.

Reformarea sectorului energetic ucrainean, puternic subventionat, este o prioritate, apreciaza expertul BBC in probleme economice Andrew Walker, care considera ca ineficienta energetica secatuieste bugetul national.