Cel mai grav cutremur care a lovit Nepalul in ultimii 80 de ani a ucis 4.010 oameni in aceasta tara, a anuntat serviciul de gestiune a catastrofelor din cadrul ministerului nepalez de Interne, citat de AFP. Peste 90 de oameni au murit in India si in China.

Sute de persoane incercau sa paraseasca luni Katmandu, capitala Nepalului devastata de cutremur, scrie AFP, care adauga ca ONU a promis un ajutor umanitar masiv.

Persoanele care au scapat cu viata din cutremurul care s-a soldat cu peste 7.500 de raniti, potrivit celui mai recent bilant publicat luni seara de guvern, se inghesuiau in autocare, inclusiv pe acoperisul acestora, in incercarea de a parasi Katmandu.

Programul alimentar mondial (PAM) al ONU pregateste o operatiune "masiva" de ajutor si spera sa trimita cat mai repede primul avion incarcat cu ajutoare umanitare, dupa cum a anuntat un purtator de cuvant.

"E un cosmar, de ce nu inceteaza toate replicile astea?", spun e Sanu Ranjitkar, o femeie de 70 de ani, langa cainele sau, cu chipul acoperit de o masca de oxigen, asezata sub o prelata.

Pamantul se cutremura in mod regulat si multi dintre sinistrati nu au inchis ochii in cursul noptii, sub putinele prelate de plastic pe care le aveau la dispozitie pentru a se adaposti de ploile puternice care s-au abatut asupra orasului.

Situatia dificila a sinistratilor este agravata de intreruperile de curent si de fragilitatea retelelor de comunicatii, in pragul imploziei.

Nepalul, ca de fapt intregul lant muntos Himalaya, unde se intalnesc placile tectonice indiana si eurasiana, este o regiune marcata de o puternica activitate seismica.

In august 1988, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 a ucis 721 de oameni in estul Nepalului. In 1934, 10.700 de oameni au murit in urma unui cutremur cu magnitudinea de 8,1 in aceasta tara si in India.