Observatorii OSCE au anuntat luni ca localitatea strategica Shirokine a suferit duminica bombardamentele "cele mai intense" de la jumatatea lunii februarie, cand au inceput luptele in jurul oras aflat in apropiere de marele port Mariupol (estul Ucrainei), scrie AFP.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a semnalat explozii la 300 de metri de unul dintre posturile sale de observatie, care au obligat personalul OSCE sa-l paraseasca.

"In 26 aprilie, o misiune speciala de observare a constatat la Shirokine ceea ce este considerat cel mai intens bombardament de la inceputul luptelor in regiune, la jumatatea lui februarie 2015", scrie OSCE, intr-un comunicat.

"In cursul ultimelor 12 ore si in timpul redactarii acestui raport, misiunea a constatat schimburi continue de tiruri de arme usoare, mitraliere, rachete RPG si tiruri de lansatoare de grenade", a adaugat organizatia.

Tot duminica, OSCE a constatat de la doua dintre posturile situate la est si la vest de Shirokine 69 de tiruri de tancuri, 191 tiruri de mortiere de 83 de milimetri si 153 de tiruri de mortiere de 120 mm.

Duminica dimineata, doua "puternice" explozii, probabil de tiruri de artilerie, s-au produs la 300 de metri de postul de observatie al OSCE intr-o localitate controlata de guvern la 1,5 km vest de Shirokine, obligand observatorii sa se refugieze intr-un alt post.

La inceputul dupa-amiezii, tiruri au izbucnit pe drumul spre Mariupol, oras strategic controlat inca de guvernul ucrainean.

O drona a OSCE a detectat 11 tancuri si patru transportoare blindate, precum si unitati de infanterie, traversand Kulykove, in teritoriul rebel, la 15 km nord de Shirokine, precizeaza organizatia, care a semnalat in mod regulat schimburi de tiruri de artilerie pe frontul de est, in ciuda acordului de incetare a focului de la Minsk.

In cursul ultimelor trei zile, drona OSCE a detectat prezenta a 17 tancuri, trei obuziere si 60 de vehicule de transport de trupe in zona rebela, la 50 km nord de Shirokine.

Seful NATO a acuzat joia trecuta o acumulare importanta de forte militare rusesti la granita cu Ucraina care va permite, in opinia sa, separatistilor pro-rusi sa lanseze o noua ofensiva in estul tarii, scrie AP, preluata de Yahoo News.

Stoltenberg spune ca actiunile Rusiei din apropierea granitei submineaza acordul de incetare a focului in estul Ucrainei si incalca intelegerile de la Minsk.

Acesta a afirmat ca peste 1.000 de piese de echipament militare rusesti au fost mutate in ultima luna, inclusiv tancuri, artilerie si echipamente de aparare antiaeriana.

Stoltenberg declara ca aceste activitati "ofera motive de mare ingrijorare" si vor permite separatistilor sa porneasca o noua ofensiva.

El a subliniat ca NATO nu este sigura de intentiile Moscovei si ale rebelilor pro-rusi, "dar suntem siguri de capacitati".