O parte din corespondenta electronica a presedintelui american Barack Obama a fost accesata de hackeri rusi anul trecut, intr-o intruziune in sistemul computerizat neclasificat al Casei Albe mai grava decat s-a recunoscut oficial, potrivit unor oficiali de rang inalt, citati de New York Times, potrivit Mediafax.

Barack ObamaFoto: Captura Youtube.com

Hackerii, care au patruns si in sistemul neclasificat al Departamentului de Stat, nu par sa fi avut acces si la serverele care controleaza traficul de mesaje de pe dispozitivul BlackBerry al lui Obama.

Dar ei au obtinut acces la arhivele de email-uri ale unor persoane de la Casa Alba si posibil si ale altora din exterior cu care Obama comunica in mod regulat. Din aceste conturi, ei au obtinut email-uri pe care presedintele Statelor Unite le-a primit sau trimis, potrivit unor oficiali care sunt la curent cu investigatia.

Oficiali de la Casa Alba au precizat ca retelele clasificate nu au fost compromise, iar hackerii nu au obtinut informatii clasificate.

Unii oficiali au recunoscut insa ca sistemele neclasificate contin adesea informatii considerate sensibile: programe, schimburi de email-uri cu ambasadori si diplomati, discutii despre actiunile personalului si legislatie si dezbateri politice.

Oficialii nu au dezvaluit numarul email-urilor lui Obama obtinute de hackeri si nici cat de sensibil era continutul acestora. Contul de email al presedintelui nu pare sa fi fost accesat.

Totusi, faptul ca si comunicatiile lui Obama au fost printre cele accesate de hackeri - care ar avea legaturi sau chiar ar lucra pentru Guvernul rus - a fost unul dintre rezultatele anchetei tinute secrete. Oficiali de rang inalt de la Casa Alba au stiut de mai multe luni despre amploarea intruziunii.

Faptul ca atacul cibernetic a fost comis de hackeri rusi este cel mai ingrijorator, in contextul tensiunilor cu Rusia pe fondul anexarii peninsulei ucrainene Crimeea si a implicarii in conflictul din estul Ucrainei.