Cetateanul romano-ungar Elod Toaso si croatul Mario Tadici, incarcerati in Bolivia in 2009 pentru terorism si eliberati la inceputul lui 2015, au fost salvati din Bolivia de o organizatie caritabila baptista, cu "ajutorul tehnic" al Ministerului ungar de Externe, relateaza MTI, citat de Mediafax.

Cei doi au fost salvati vineri, dupa refuzul Boliviei de a-i acorda lui Toaso un pasaport si "incalcarea mai multor prevederi ale acordului" prin care barbatii au fost eliberati, a anuntat organizatia caritabila duminica, intr-un comunicat. Potrivit textului, cei doi barbati nu se simteau in siguranta in Bolivia si au cerut ajutorul Ungariei.

Csaba Lukacs, un membru al organizatiei caritabile, a declarat pentru postul public ungar de televiziune M1 ca Toaso se afla in prezent in Chile si urmeaza sa se intalneasca cu familia sa peste cateva zile.

Comunicatul organizatiei caritabile precizeaza ca Toaso ar urma sa se intoarca in Ungaria luni dupa-amiaza.

Ministerul ungar de Externe a anuntat la 8 martie, intr-un comunicat, ca cetateanul romano-ungar Elod Toaso, incarcerat in Bolivia din 2009 pentru terorism, a fost eliberat din inchisoare si urma sa se intoarca in Ungaria cat mai curand posibil.

Agentia spaniola de presa EFE a relatat la 7 martie ca Toaso si cetateanul croato-bolivian Mario Tadici au fost eliberati din inchisoarea din La Paz pe 4 martie.

Acuzat de terorism, Toaso era in detentie din aprilie 2009, in pofida faptului ca detentia inainte de proces, conform legislatiei boliviene, nu poate fi prelungita mai mult de 36 de luni, iar procedura legala nu poate depasi 13 luni.

Guvernul bolivian l-a acuzat pe Elod Toaso, care a pledat nevinovat, ca a organizat un grup de "teroristi mercenari" care pregateau asasinarea presedintelui de stanga Evo Morales, a vicepresedintelui Alvaro Garcia si a prefectului de Santa Cruz, Ruben Costas.

Elod Toaso si Mario Tadici au fost arestati in cadrul unei operatiuni a politiei, in aprilie 2009, intr-un hotel din Santa Cruz.

Potrivit autoritatilor boliviene, cetateanul ungaro-croato-bolivian Eduardo Rozsa Flores, romanul Arpad Magyarosi si irlandezul Michael Martin Dwyer au fost impuscati mortal in cadrul operatiunii.

Opozitia boliviana a cerut o ancheta internationala independenta in legatura cu acest presupus complot.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a informat la 27 aprilie 2009 ca E. T., persoana cu cetatenie romana si ungara aflata in arest in Bolivia - in cazul unui presupus atac terorist - a refuzat asistenta consulara facuta de un diplomat roman, afirmand, inclusiv in scris, ca doreste sa beneficieze de asistenta consulara doar din partea Ungariei.