Google contribuie la gasirea persoanelor disparute in urma seismului devastator care a avut loc sambata in Nepal prin intermediul serviciului online Person Finder, informeaza time.com, citat de Mediafax. Acest serviciu online creat de Google permite supravietuitorilor seismului din Nepal si avalansei de pe muntele Everest sa intre in legatura cu rudele lor care sunt ingrijorate din cauza faptului ca nu mai aveau vesti de la ei.

Peste 2.200 de persoane si-au pierdut viata in urma cutremului de 7,8 grade de sambata dimineata care a produs numeroase pagube in Kathmandu, capitala Nepalului. Un numar de 17 alpinisti, intre care un manager Google, au fost ucisi de avalansa de pe Muntele Everest. Pagube consistente au fost inregistrate si in India, Bangladesh si Tibet.

Person Finder, o baza de date online, completata cu informatii ce provin de la utilizatori din lumea intreaga, a fost creata cu scopul de a contribui la gasirea persoanelor disparute in urma unor catastrofe naturale. Serviciul a fost lansat in urma devastatorului seism care a avut loc in Haiti in 2010.

Acest serviciu online are un design simplu şi două funcţii de bază: "I'm looking for someone" ("Caut pe cineva") şi "I have information about someone" ("Am informaţii despre cineva").

Fotografii şi conturile de pe reţelele de socializare ale persoanelor dispărute pot fi publicate pe acest serviciu online, ca şi detalii despre aspectul fizic al acestora.

Duminică, fotografiile persoanelor date dispărute în urma tragediei din Nepal au fost publicate şi pe Facebook, pe contul Nepal Earthquake 2015.

Eforturile de căutare a persoanelor dispărute şi de ajutorare a celor rănite urmează să se intensifice în zilele următoare, pe măsură ce tot mai multe echipe internaţionale vor ajunge la faţa locului.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.