Zeci de cladiri prabusite, sute de victime si oameni prinsi sub daramaturi, iar bilantul mortilor si al pagubelor materiale creste de la o ora la alta. Seismul de 7,9 grade pe scara Richter care a lovit sambata dimineata Nepalul si nordul Indiei este cel mai puternic inregistrat in aceasta zona a lumii in ultimii 81 de ani. In 1934, un cutremur cu magnitudinea de 8,3 grade pe scara Richter a ucis peste 8.500 de oameni in Nepal.

Imagini impresionante din NepalFoto: Captura Youtube.com

Salvatorii au sapat inclusiv cu mainile goale, numarul mortilor fiind, potrivit estimarilor facute duminica seara, la 2.450 de persoane.

Cutremurul a declansat avalanse in Everest. Astfel, in cea mai mare tragedie de pe "Acoperisul Lumii" au fost gasite duminica trupurile a 17 alpinisti, iar alte sute, multi raniti, sunt inca prinsi pe munte.

Guvernul local este depasit de scara dezastrului iar alte tari au inceput sa trimita ajutoare. India a adus personal si materiale medicale iar China a trimis o echipa cu personal pentru situatii de urgenta de 60 de persoane.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu, capitala Nepalului. Valea Kathmandu este cea mai populata regiune a Nepalului, cu o populatie de 2,5 milioane de locuitori. Cutremurul a fost resimtit puternic si in India si Pakistan.

O puternica replica a lovit India si Nepal duminica, zguduind cladirile din New Delhi si pornind noi avalanse in Himalaya.

Autoritatea geologica a SUA a anunta ca seismul a avut magnitudinea 6,7, mai mica decat de de 7,9 de sambata.

"Inca unul, avem o replica in chiar acest moment, la dracu" a spus telefonic Reuters alpinistul Arjun Vajpai, aflat in tabara de baza de pe muntele Makalu, la 20 de km de Everest.

Strigate si zgomote de avalanse au putut fi auzite la telefon in timpul convorbirii cu Vajpai.

La tabara de baza de pe Everest, alpinistul roman Alex Gavan a scris pe Twitter ca replica a declansat trei avalanse.

Ministerul Afacerilor Externe informeaza referitor la situatia cetatenilor romani in urma cutremurului din Nepal,ca, pana in prezent, au fost identificati 19 cetateni romani, care au fost contactati si se afla in afara oricarui pericol. Informatii au fost actualizate la ora 11.00.

MAE recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile care nu sunt necesare in Nepal si in regiunile invecinate din India. In Nepal este declarata stare de urgenta

Imagini impresionante din zonele afectate: