Rusia nu aplica in mod corect in estul Ucrainei incetarea focului negociata in acordurile de la Minsk, a declarat vineri secretarul de stat american John Kerry, citat de AFP. El a precizat ca a discutat cu omologul sau rus la telefon la inceputul saptamanii despre convoaiele si echipamentele rusesti din estul Ucrainei, "pentru ca este clar pentru moment" ca incetarea focului de la Minsk "nu a fost suficient respectata", a subliniat Kerry pe marginea Consiliului Arctic la care participa vineri in Canada.

Foto:

Primul ministru ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat de asemenea vineri Rusia ca nu vrea pace in Ucraina, avertizand ca Kievul trebuie sa fie pregatit pentru "lupte grele" in momentul cand luptele sporadice continua in estul tarii.

Kievul cere de mai multe luni occidentalilor sa-i furnizeze arme pentru a lupta contra separatistilor din est, unde conflictul a facut peste 6.000 de morti intr-un an, aminteste AFP.

Acordurile din februarie "Minsk 2" prevad o incetare a focului si retragerea armamentului greu pentru a crea o zona tampon intre beligeranti. Ele au permis o perioada de acalmie relativa pe linia frontului.

Dar in ciuda acestui succes relativ, luptele s-au intensificat din nou in ultimele saptamani.

Sursa: AFP, Agerpres.