Polonia nu va permite membrilor unui club rusesc de motociclisti, cu legaturi cu presedintele Vladimir Putin, sa patrunda in Uniunea Europeana trecand granitele sale, a anuntat vineri Ministerul polonez de Externe, potrivit Reuters. Moscova a calificat decizia ca fiind una politica.

Lupii NocturniFoto: volganet.ru

Disputa va pune probabil o presiune si mai mare pe relatiile bilaterale deja problematice, ingreunate de deceniile de dupa al Doilea Razboi Mondial si lovite de rolul jucat recent de Rusia in Ucraina.

In jur de 50 de membri ai clubului de motociclisti Lupii Nocturni, o grupare trecuta de SUA pe lista neagra dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, participa la o calatorie cu motocicleta de la Moscova la Berlin, pentru a comemora 70 de ani de la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial.

"Ministerul de Externe a transmis o nota diplomatic Ambasadei Rusiei de la Varsovia (...) cu privire la refuzul de a permite accesul in Polonia a unui grup organizat de motociclisti, printre care se numara si reprezentanti ai clubului Lupii Nocturni", a aratat ministerul intr-o declaratie de presa.

Un purtator de cuvant al ministerului, Marcin Wojciechowski, a aratat in cadrul unei conferinte de presa ca Rusia a cerut oficial Poloniei lunea trecut sa aprobe turul motociclistilor, care ar urma sa inceapa sambata.

"Vreau sa va reasigur ca decizia nu a fost una politica, ci bazata pe considerente formale", a declarat reprezentantul ministerului, adaugand ca Rusia a transmis solicitarea tarziu si ca nu a furnizat detalii cu privire la ruta planificata, cazarea si lista participantilor.

Ministerul rus de Externe a aratat intr-o declaratie de presa ca acuzatiile Varsoviei sunt "o minciuna sfruntata" si ca toate informatiile necesare au fost date in timp util.

"Este evident ca decizia a fost motivata politic", a aratat ministerul in declaratia de presa. "Ne exprimam protestele vehemente la decizia autoritatilor poloneze".

Anna Komarova, purtatoarea de cuvant a Lupilor Nocturini din Moscova, a precizat ca grupul nu isi va schimba planurile si paraseste sambata Moscova.

'Nu anulam nimic", a declarat Komarova pentru Reuters. "Polonia este Polonia: azi in felul acesta, maine in alt fel".

Reprezentanta clubului de motociclisti a mai afirmat ca grupul nu si-a schimbat planurile sa se opreasca pe drum in padurea Katyn din vestul Rusiei - loc in care 22.00 de ofiteri polonezi au fost omorati de NKVD, politia secreta a lui Joseph Stalin, in 1940. In acest loc se mai gasesc si mormintele a numerosi rusi executati la ordinele lui Stalin.

Ministerul polonez de Externe a permis altor trei grupuri de motociclisti sa intre in Polonia, a adaugat Wojciechowski.

Wojciechowski a aratat ca Ministerul de Externe nu se ocupa cu reglementarile circulatiei transfrontaliere, insa, din informatiile pe care le detin, Lupii Nocturni nu au solicitat vizele necesare intrarii in Polonia.

"In luarea acestei decizii, ne-am consultat cu partenerii nostri germani si cehi", a precizat purtatorul de cuvant al ministerului.

Lupii Nocturni au sprijinit puternic separatistii pro-rusi din Ucraina si sustinerea aratata acestora de catre presedintele Putin, care i-a insotit pe motocicleta ontr-o parada motorizata din 2011.