Seful NATO a acuzat joi o acumulare importanta de forte militare rusesti la granita cu Ucraina care va permite, in opinia sa, separatistilor pro-rusi sa lanseze o noua ofensiva in estul tarii, scrie AP, preluata de Yahoo News.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

Rusii acuza la randul lor faptul ca instructori militari americani antreneaza ucraineni in tehnici de lupta urbana in estul Ucrainei.

La Washington, Departamentul de Stat a respins acuzatiile, afirmand ca activitatile de instruire au loc in apropierea granitei cu Polonia.

"Facem asta de aproape 20 de ani", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului, Marie Harf, care a caracterizat acuzatiile Rusiei drept "ridicole".

Stoltenberg spune ca actiunile Rusiei din apropierea granitei submineaza acordul de incetare a focului in estul Ucrainei si incalca intelegerile de la Minsk.

Acesta a afirmat ca peste 1.000 de piese de echipament militare rusesti au fost mutate in ultima luna, inclusiv tancuri, artilerie si echipamente de aparare antiaeriana.

Stoltenberg declara ca aceste activitati "ofera motive de mare ingrijorare" si vor permite separatistilor sa porneasca o noua ofensiva.

El a subliniat ca NATO nu este sigura de intentiile Moscovei si ale rebelilor pro-rusi, "dar suntem siguri de capacitati".

Acuzatia purtatorului de cuvant al ministerului rus al Apararii, general-maiorul Igor Konashenkov, ca SUA deruleaza activitati de training in zonele estice ale Ucrainei vine la o zi dupa ce Departamentul de Stat a acuzat Rusia ca amplaseaza sisteme de aparare antiaeriana in estul tarii si ca o forta mixta ruso-separatista mentine piese de artilerie si lansatoare de rachete in zona frontului.

Konashenkov a respins acuzatiile si a afirmat ca instructori americani sunt activi in regiunea localitatilor Mariupol, Artemivsk si Volnovakha.