​​Aproximativ 1.000 de imigranți au participat la un marș pe străzile din Bruxelles purtând sicrie din lemn, o „înmormântare” simbolică pentru cei 900 de migranți care și-au pierdut viața duminică în Marea Mediterană. Protestul, în timpul reuniunii liderilor europeni pe tema imigrației ilegale. Juncker a încercat să folosească reuniunea pentru a promova politica UE în domeniu „Propunerea mea pe tema imigrației ilegale nu a fost susținută”, a spus el reporterilor după încheierea summitului.

Captura mars imigranti in BruxellesFoto: Hotnews

Video-reportaj EurActiv.com:

Juncker a încercat, în timpul dezbaterilor, să obțină o decizie privind instalarea pe teritoriul Europei a 10.000 de refugiați. În schimb, a obținut implementarea unui proiect pilot pentru instalarea celor care se califică pentru a primi protecție.

„În afara acestui proiect pilot, nu avem mandat pentru relocarea imigranților”, a spus Juncker.

Concluziile agreate de liderii UE solicită un nou program pentru „reîntoarcerea rapidă a imigranților ilegali din statele membre cele mai expuse” - cel mai probabil incluzând Grecia, Malta și Italia.

Juncker a subliniat că un sistem legal de imigrație este parte a soluției pentru imigrația ilegală. Acesta a mai spus că totuși concluziile summitului permit Comisiei să lucreze în continuare pe agenda politicii de imigrație, care ar urma să fie asoptată la jumătatea lunii mai.

Imigranți purtând sicrie au protestat în timpul Consiliului European

Aproximativ 1.000 de imigranți au participat la un marș pe străzile capitalei europene purtând sicrie din lemn, o înmormântare simbolică pentru cei 900 de migranți care și-au pierdut viața duminică în Marea Mediterană. Vaportul pe care se aflau s-a scufundat în timp ce veneau dinspre Libia, mânați de disperarea de a găsi o viață mai bună în Europa. Numai 28 de persoane au fost salvate. (Video-reportaj realizat de EurActiv.com).

Citește articolul integral pe EurActiv.ro