"Amenintarea nu a fost niciodata mai serioasa", spune Manuel Valls, in timp ce politia ii cauta pe complicii tanarului de 24 de ani, suspectat ca ar fi planificat atacuri "iminente" in Paris, informeaza The Guardian.

Serviciile de securitatefranceze au dejucat cel putin 5 atacuri teroriste planuite, de cand islamistii radicalii au omorat 17 oameni in Paris, aici numarandu-i bineinteles si pe jurnalistii revistei de satira, Charlie Hebdo, spune Manuel Valls.

"Amenintarea nu a fost niciodata mai serioasa, niciodata in toata istoria noastra nu a trebuit sa infruntam un asemenea terorism", a declarat Valls joi.

Avertizarea lui vine in contextul implicarii politiei in descoperirea compliciilor unui student de origine algeriana suspectat ca ar fi pus la cale un atentat terorist "iminent".

Tanarul de 24 de ani se afla inca sub protectie armata in spital. A fost descoperit pe o strada in sud-estul Parisului duminica dimineata, sangerand abundent dupa ce s-ar fi impuscat in picior.

Francois Molins, procurorul din Paris, a declarat ca se crede ca tanarul ar fi planuit un atac asupra 2 biserici din suburbiile orasului.

Acesta a mai spus ca materialele gasite in casa suspectului sugereaza faptul ca acesta ar fi fost in contact cu o persoana "din Siria" si cu care tanarul discuta prin mesaje "cum sa comita un atac". Aceasta persoana, a mai ataugat Molins, "i-a cerut explicit sa vizeze o biserica."

Un arsenal de arme si documente "in limba araba si care mentionau atat gruparea al-Qaeda, cat si Statul Islamic" au fost descoperite in timpul unei razii in apartamentul si masina suspectului. Numarul armelor gasite sugereaza faptul ca acesta nu opera singur, a spus Molins.

Manuel Valls a spus ca 1573 de cetateni francezi sau de rezidenti in Franta erau "listati ca fiind implicati in retele teroriste". Dintre acestia 442 se crede ca ar fi in Siria unde 97 au murit.

"Centrul de preluare a apelurilor pe care cetatenii il pot apela pentru a atrage atentia asupra cazurilor de grupuri radicaliste a primit deja mai mult de 2600 de apeluri dintre care 630 au fost considerate foarte serioase si investigate de serviciile speciale", a mai spus Valls, adaugand ca din 2012 "amenintarea terorista a crescut neincetat".