Liderul cecen Ramzan Kadirov a cerut joi trupelor sa "traga pentru a ucide" in orice soldat rus care nu are autorizatia de a se afla pe teritoriul micii republici din nordul Caucazului, scrie AFP.

"Anunt oficial ca daca, fara autorizatie, (un soldat) se afla pe teritoriul vostru, putin conteaza daca vine de la Moscova sau din Stravropol: trageti pentru a ucide. Trebuie sa ne ia in considerare", a spus acesta, intr-un videoclip difuzat de televiziunea locala, Groznii TV.

Kadirov pare sa fi facut aceste declaratii intr-o reuniune cu reprezentantii fortelor speciale din Cecenia, care au luptat pentru independenta sa impotriva Rusiei in cursul primului razboi din 1994 - 1996, si apoi la finele lui 1999 in cel de-al doilea razboi.

"Noi nu avem dreptul sa parasim teritoriul pentru a efectua operatiuni antiteroriste impotriva extremistilor in Ingusetia (republica vecina din Caucazul rus, n.r.). Daca sunteti stapanii teritoriului vostru, atunci trebuie sa-l supravegheati", a continuat el.

Joi seara, Kremlinul a refuzat intotdeauna sa comenteze afirmatiile sale: "Am vazut. Am ascultat. Am citit. Nu voi face comentarii", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de agentia de presa RIA Novosti.

Ministerul de Interne a calificat drept "inacceptabile" afirmatiile liderului cecen.

Plasat in fruntea Ceceniei de Vladimir Putin, Ramzan Kadirov a contestat de mai multe ori autoritatea acestuia in cursul ultimelor luni, mai mult sau mai putin frontal.

Acesta a decis sa treaca la represalii impotriva familiilor combatantilor islamisti dupa violentele din Groznii, o decizie pe care presedintele rus a criticat-o.

"Nu avea dreptul sa faca asta", declara in decembrie Vladimir Putin. "Toata lumea in Rusia trebuie sa respecte legea in vigoare".