Democrata Hillary Clinton si republicanul Marco Rubio se afla in fruntea sondajelor, cu mai mult de un an si jumatate inainte de alegerile prezidentiale americane, potrivit unui sondaj al universitatii Quinnipiac publicat joi si citat de AFP.

In randul alegatorilor democrati, Clinton, care si-a anuntat candidatura in urma cu doua saptamani, primeste 60% din sufragii, foarte departe de potentialul sau rival, actualul vicepresedinte Joe Biden (10%) care nu si-a anuntat insa intentiile pentru 2016.

Potrivit acestui sondaj, fosta prima doamna va castiga alegerile in fata oricarui candidat democrat.

Dar aceasta veste buna pentru ex-secretarul de stat este temperata de o alta cifra mult mai putin pozitiva: peste jumatate dintre toti alegatorii intervievati considera ca Hillary Clinton, 67 de ani, nu este demna de incredere.

De altfel, strategii republicani o descriu pe Clinton drept manipulatoare si indepartata de realitate.

In tabara republicana, lupta este mult mai stransa pentru alegerile primare. Trei dintre candidati, Ted Cruz, Rand Paul si Marco Rubio si-au anuntat candidatura pana in prezent iar Marco Rubio, senator de Florida, este in frunte, cu 15% din voturi.

Fpstul guvernator de Florida Jeb Bush, care nu s-a lansat inca in cursa, este pe locul doi, cu 13%.

"Marco Rubio primeste intentii de vot destul de ridicate pentru a reprezenta o amenintare pentru Hillary Clinton", spune Tim Malloy, de universitatea Quinnipiac.

Sondajul a fost realizat in randul a 1.353 alegatori americani in perioada 16 - 21 aprilie. Marja de eroare este de plus/minus 2,7 %.