In Italia ar putea veni saptamanal pe mare pana la 5000 de migranti dinspre porturile nord-africane in urmatoarele cinci luni daca nu se face ceva in aceasta problema arata o estimare a ministerului de interne din Peninsula, informeaza Reuters.

Cifrele, publicate joi de ziarul italian Il Messagero si confirmate de o sursa ministeriala, arata ca pana la sfarsitul anului ar putea veni pana la 200.000 de imigranti.

Sosirile acestora cresc de obicei primavara si vara din cauza vremii bune din Mediterana dar situatia s-ar putea inrautati din cuza situatiei anarhice din Libia, de unde pleaca cei mai multi refugiati.

Pana la 900 de persoane au murit intr-un naufragiu ce a avut loc in weekend, inclusiv femei si copii incuiati sub bord, ceea ce a dus la apeluri pentru luarea de masuri care sa opreasca imigrantii de fug de saracia si razboaiele din Africa.

Tragedia, care este probabil cel mai mare dezastru din cadrul fluxului de refugiati de fug din Africa, a socat o Europa a carei decizie de anul trecut de a reduce anul trecut operatiunile maritime pare sa fi marit riscurile pentru imigranti fara a reduce insa numarul acestora.

Italia a oprit anul trecut operatiunea “Mare Nostrum”, creditata cu salvarea a peste 100.000 de migranti, pentru ca alte tari UE au refuzat sa plateasca pentru ea.

Operatiunea afost inlocuita cu o schema UE de dimensiuni reduse a carei rol principal este sa patruleze granitele blocului comunitar dupa ce unele tari au sustinut ca salvarea refugiatilor ii incurajeaza si pe altii sa vina.

Liderii UE s-au reunit joi la un summit de urgent pe aceasta tema.