Fostul premier de la Chisinau, Iurie Leanca, a declarat,intr-un interviu pentru Europa Libera, ca sansele europene ale Republicii Moldova au fost diminuate de actuala guvernare.

Iurie Leanca renunta la alegerile prezidentialeFoto: Guvernul Romaniei

"Nu contextul geopolitic a diminuat din sansele noastre de a depune cererea si de o eventuala reactie pozitiva din partea Comisiei Europene si a Uniunii Europene per ansamblu, ci actiunile intreprinse in ultimele trei-patru luni de cei care si-au asumat responsabilitatea pentru actul guvernarii in Republica Moldova" a spus Iurie Leanca.

Acesta a acuzat ca in doar cele cateva luni trecute de la alegerile parlamentare din noiembrie s-a compromis ceea ce se facute anterior.

"Doar in cateva luni, dupa 30 noiembrie incoace, am reusit sa distrugem toata increderea care a fost cladita cu greu in strainatate, in mod special in capitalele europene, timp de cinci ani - aceasta e problema cheie", a spus fostul premier moldovean.

Iurie Leanca a spus si ca aceste actiuni ii alimenteaza pe cei "care aveau o anumita reticenta fata de Republica Moldova", fata de sansa tarii de a depune in 2015 o cerere de aderare la UE.

"Uitati-va, actualul guvern e la putere de mai bine de doua luni, daca ati putea sa indicati macar o reforma din cele pe care trebuie sa le indeplinim, nu de aceea ca ne cere FMI sau Uniunea Europeana, sau altcineva, dar de aceea ca noi avem nevoie, fie ca e vorba de reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, fie ca e vorba de reforma sistemului bancar, pentru a-l asana, fie ca e vorba de reforma teritorial-administrativa, despre care s-a vorbit pana nu demult, acum, gata, au ramas doar planuri", a acuzat Leanca.