Stabilitatea economica si statul de drept pot ajuta Republica Moldova sa contracareze presiunile Rusiei, a declarat miercuri presedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite, in cadrul unei vizite la Chisinau, relateaza postul Radio Free Europe/Tadio Liberty (RFE/RL) in pagina electronica.

Dalia GrybauskaiteFoto: Agerpres/AP

"Un fel de oligarhi, amestecati cu coruptia, cu Guvernul, cu mass-media, nu este cel mai bun cocktail pentru niciun stat", a subliniat sefa statului lituanian, un critic extrem de vocal al Kremlinului, intr-un interviu acordat miercuri serviciului moldovean al postului Europa Libera. "Este foarte usor sa influentezi un asemenea stat, prin sanctiuni economice", a adaugat ea.

Lituania, o fosta republica sovietica, la fel ca Republica Moldova, a trecut in ultimii 25 de ani prin "cateva campanii uriase" de sanctiuni sustinute de catre Kremlin, indreptate impotriva sectorului energetic al tarii, a dat exemplu presedinta.

Insa, Lituania, dependenta in intregime de importurile de gaze rusesti de la monopolul Gazprom, a construit o instalatie de gaz natural lichefiat anul trecut.

"Astazi putem sa spunem ", a subliniat Grybauskaite.