Nigel Farage a declarat intr-un interviu difuzat miercuri seara ca i-ar prefera pe imigrantii din India si Australia celor din Estul Europei, in ciuda afirmatiilor mai vechi ca partidul sau, UKIP, nu va incerca sa-i discrimineze pe baza nationalitatii pe noii veniti in Marea Britanie, scrie The Guardian pe site-ul sau.

Liderul UKIP a spus ca ar prefera imigrantii din tarile despre care sustine ca au cultura cea mai asemanatoare cu cea a Marii Britanii, in cadrul unui interviu la emisiunea BBC Leader difuzat miercuri seara, citeaza Agerpres.

Intrebat de prezentatorul Evan Davis daca prefera imigrantii din unele tari in detrimentul altora, el a afirmat: "Trebuie sa marturisesc ca am o usoara preferinta. Cred, bineinteles, ca oamenii din India si Australia este mai probabil sa fie vorbitori de engleza, sa inteleaga legile si sa aiba o legatura cu aceasta tara decat unele persoane care poate vin din tari care nu si-au revenit complet dupa perioada din spatele Cortinei de fier".

In trecut, Farage a afirmat ca este singurul lider partid cu o politica "nediscriminatorie" in materie de imigratie si ca UKIP nu va favoriza imigrantii din UE fata de cei din restul lumii.

"Vreau de fapt sa avem o politica a imigratiei care sa fie nediscriminatorie, pentru ca in prezent facem discriminari in favoarea unor oameni din Polonia, Romania si Bulgaria, indiferent cine sunt, si facem aceste discriminari impotriva unor oameni din Noua Zeelanda... India sau Canada sau din alte tari. Prioritatile noastre sunt stabilite complet gresit. Nu ar trebui sa facem discriminari pe baza de nationalitate", a spus el anul trecut la aceeasi emisiune.

Liderul UKIP a sugerat ca partidul sau a utilizat uneori o retorica agresiva pe tema imigratiei pentru a iesi in evidenta. Intrebat despre dorinta sa de a opri mai multi imigranti infectati cu HIV si cu cazier sa vina in Marea Britanie, Farage a raspuns ca un asemenea limbaj este uneori necesar "pentru a trezi oamenii".

Nigel Farage sustine ca in prezent UKIP sustine o campanie electorala fara un ton negativ si ca "nu mai are nevoie sa foloseasca argumente negative despre efectul pe care imigratia l-a avut asupra scolilor primare, asistentei medicale sau a reducerii salariilor".

Totusi, Farage a mentionat impactul imigratiei asupra serviciilor publice de multe ori in timpul campaniei, noteaza The Guardian, afirmand printre altele ca este gresit sa se finanteze tratamentul medical pentru imigrantii cu HIV cand tara nu-si poate permite medicamente pentru o persoana de 80 de ani cu cancer la san.

De asemenea, Farage a acuzat intrebarile prezentatorului emisiunii BBC, numindu-l membru al "elitei metropolitane liberale".

Alte doua interviuri cu Farage sunt difuzate miercuri seara la ITV si Channel 4, mai precizeaza sursa citata.