Seful concernului rus Gazprom, Alexei Miller, s-a aflat, ieri, in vizita la Atena. Agentia de stiri Ana confirma faptul ca elementul central al discutiilor cu premierul elen si ministrul energiei s-a axat pe „o noua conducta de gaze” din Grecia spre „Europa Centrala”, scrie ziarul german FAZ. Alte detalii nu au fost date publicitatii. Ministrul elen al energiei, Panayotis Lafazanis, va avea, astazi, la Sofia, discutii cu omologii din Romania si Bulgaria.

Alexei Miller, presedintele GazpromFoto: HotNews.ro / DP

Saptamana trecuta, surse din partidul elen Syriza afirmau pentru Spiegel ca Grecia ar fi in pragul semnarii unui acord de pana la cinci miliarde de euro cu Rusia. Banii ar putea reprezenta plati in avans pentru taxa de tranzit a gazelor rusesti prin Grecia aferente planificatului gazoduct Turkish Stream. Programat sa isi inceapa activitatea in 2019, Turkish Stream va conecta Rusia si Turcia prin Marea Neagra, iar Grecia ar fi poarta de intrare a gazelor rusesti in Uniunea Europeana.

Despre vizita lui Alexei Miller, seful Gazprom la Atena, se stiu urmatoarele: Agentia de stiri Ana confirma faptul ca elementul central al discutiilor cu premierul elen si ministrul energiei s-a axat pe „o noua conducta de gaze” din Grecia spre „Europa Centrala”, scrie ziarul german FAZ. Alte detalii nu sunt cunoscute.

Panayotis Lafazanis a mai avut intalniri cu Miller la sfarsitul lunii martie. Despre acele discutii se stie, conform unui comunicat Gazprom, ca au avut ca obiect „livrarea de gaze rusesti catre Grecia si alte elemente de cooperare in domeniul energetic”, aminteste FAZ. Lafazanis a declarat atunci ca diversificarea „rutelor de export” este foarte importanta pentru securitatea energetica a Europei si ca guvernul sau este interesat de prelungirea Turkish Stream pe teritoriu elen. Costurile pentru conducte sunt estimate la doua miliarde de euro.

Ministrul grec respingea la acea vreme temerile conform carora Comisia Europeana ar putea bloca proiectul Turkish Stream pe aceleasi motive pentru care a blocat si South Stream. Legea europeana prevede ca entitatea exportatoare nu poate avea in administrare si sistemul de distributie. Lafazanis, scrie FAZ, spunea ca „Grecia are dreptul sa aiba o politica energetica independenta” si ca „izolarea Rusiei este o greseala”. Diversificarea rutelor de transport ar fi in avantajul Europei, considera ministrul.

Interesul Gazprom pentru Grecia nu e nou

Intre lunile martie si mai 2013, Alexei Miller s-a aflat de trei ori la Atena pentru negocieri in vederea privatizarii companiei grecesti de gaze Depa. Aceasta se aprovizioneaza din Rusia si Azerbaidjan si controleaza 90% din piata gazelor din Grecia. Cealalta firma de stat elena, Desfa, e responsabila de reteaua de transport a gazelor, iar aceasta a intrat in vizorul companiei azere Soca in vederea cumpararii, relateaza FAZ.

In decembrie 2013, guvernul grec anunta vanzarea a 66% din actiunile Desfa catre Socar pentru 400 de milioane de euro. Tranzactia este in verificare la Comisia Europeana. Intre timp, Gazprom se straduia sa cumpere compania Depa. Alexei Miller negocia direct cu premierul de atunci, Antonis Samaras. Suma vehiculata era de 800 de milioane de euro. Gazprom si-a retras insa oferta, iar motivatiile sunt contradictorii. Surse grecesti afirma ca rusii ar fi fost ingrijorati din cauza posibilitatii ca Comisia Europeana sa anuleze tranzactia. Surse rusesti afirma in schimb ca oferta grecilor ar fi fost slaba.