Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat marti ca se asteapta ca economia tarii sale sa sufere in continuare in 2015 din cauza sanctiunilor occidentale provocate de implicarea Moscovei in criza din Ucraina, informeaza Reuters.

Dmitri MedvedevFoto: Wikipedia

"Pierderile din cauza restrictiilor sunt semnificative. Potrivit estimarilor unor experti straini, Rusia a suferit pierderi de 25 de miliarde de euro in total, ceea ce inseamna 1,5% din produsul intern brut”, a spus acesta parlamentarilor rusi.

“S-ar putea ca aceasca suma sa creasca de cateva ori”, a adaugat premierul rus.

“In anul curent trendul negativ continua in economie. In ianuarie-martie anul acesta PIB s-a diminuat cu aproximativ 2%, iar productia industriala a scazut cu 0,4% fata de primul trimestru al anului trecut”, a declarat Medvedev.

Rusia ar putea fi nevoita sa se adapteze la o noua realitate economica

Desi situatia economica se stabilizeaza “nu trebuie sa ne facem nicio iluzie” in privinta problemelor, care au fost accentuate de colapsul pretului international al petrolului si “de cateva probleme interne pe care nu le-am putut rezolva”, a spus acesta.

Totusi, Rusia a infruntat si situatii mai rele in trecut si a facut fata, a declarat Medvedev.

“Daca presiunea externa se va intensifica si pretul petrolului va ramane la niveluri extrem de joase pentru mult timp va trebui sa ne dezvoltam intr-o noua realitate economica”, a explicat premierul rus.

“Sunt convins ca vom fi capabili sa traim intr-o asemenea realitate. Experienta din perioada recenta a aratat ca am invatat cum sa facem asa ceva”, a adaugat Medvedev.

Industria apararii merge bine

Seful guvernului moscovit a spus ca armata a facut in 2014 comenzi de 1,9 trilioane de ruble (35,5 mld. dolari) ajutand industria apararii sa creasca in ciuda sanctiunilor Vestului.

Medvedev le-a declarat membrilor camerei inferioare a Parlamentului ca Rusia a exportat echipamente militare de 15 mld. dolari (3,2% din totalul exporturilor) ir comenzile din domeniu depasesc in acest moment 49 mld. dolari.