​Japonia, tara a care a introdus trenuri de mare viteza acum jumatate de secol, a anuntat un nou record mondial cu trenurile maglev. In centrul tarii, in zona Muntelui Fuji, un tren cu levitatie magnetica a atins 603 km/h pe o linie de test. Trenurile vor intra in folosinta in 2027 cand distanta dintre Tokyo si Nagoya (280 km) va fi parcursa in 40 de minute, viteza maxima fiind 500 km/h. Marea problema este costul uluitor de mare, estimarile fiind ca linia dintre cele doua orase ar necesita 100 miliarde dolari.

Tren Maglev japonezFoto: Captura YouTube

Trenurile maglev pot atinge 350 km/h in 90 de secunde de la pornirea de pe loc. Acum, ele au stabilit un nou record mondial de viteza pe caile ferate: 603 km/h, la o saptamana dupa ce s-a atins viteza de 590 km/h pe acelasi traseu de test. Testuil a fost facut in regiunea Yamanashi, iar trenul a rulat timp de 10,8 secunde cu peste 600 km/h, timp in care a parcurs 1,8 km.

Aceste trenuri nu au contact direct cu sina, fortele de frecare fiind reduse, putand fi atinse viteze uluitoare. Ele avanseaza datorita unor campuri magnetice puternice, dar costurile de implementare sunt foarte mari. Trenul a "levitat" la 10 cm de sol.

Primele trenuri vor intra in circulatie intre Tokyo si Nagoya in 2027, cei 280 km dintre cele doua orase urmand a fi parcursi in 40 de minute, fata de 90 de minute in prezent. Marea problema tine de costurile "astronomice" de constructie a liniei, estimate la 100 miliarde dolari, mai ales ca 80% din traseu va fi prin tunele.

Planurile indica o extindere pana la Osaka a liniei iin 2045, ideea fiind sa se ajunga la o retea nationala de trenuri maglev.

Japonia a creat trenurile de mare viteza, introducand primele servicii cu garniturile "shinkansen" inca din 1964. Acum exista peste 2.000 km si vitezele atinse sunt de 330 km/h. Cel mai rapid tren din SUA, Acela Express, ruleaza cu 241 km/h.