Republica Moldova are in plan achizitionarea de tehnica militara moderna si infiintarea unei noi unitati militare. Noul guvern spera sa primeasca sprijin de la tarile partenere, scrie Deutsche Welle. Chisinaul vrea sa-si modernizeze radical fortele armate, a declarat ministrul apararii, VIorel Cibotaru.

Soldati armata Republicii MoldovaFoto: Wikipedia

Intr-un interviu televizat, acesta a declarat ca, in contextul situatiei geopolitice provocate de razboiului civil din Ucraina, tarile partenere cu Republica Moldova ar fi interesate sa faca armata acesteia mai eficienta.

Anuntul ministrului vine in contextul in care bugetul fortelor armate abia atinge 0,3% din PIB si abia ajunge pentru cazarea si masa militarilor.

Recent, Moldova a prezentat propuneri concrete pentru o initiativa NATO care sa duca la imbunatatiri in sectorul apararii.

Luptele din Ucraina se apropie din ce in ce mai mult de frontiera cu Moldova. “Noi dorim ca Republica Moldova sa fie parte din solutia pentru problemele ce decurg din actuala situatie geopolitica”, a spus Cibotaru.

Ministrul a anuntat si ca pana in 2018 va fi infiintata o noua unitate militara ce “va arata complet diferit fata de vechile baraci sovietice” ce inca exista in Moldova. Tara are nevoie mai ales de o noua artilerie, a aratat acesta.

Cibotaru a spus ca amenintarea luptelor din Ucraina a facut necesara o dezbatere politica privind actualul statut de neutralitate al Republicii Moldova.

Partidul Comunist ce sprijina guvernul minoritar al premierului Chiril Gaburici nu apreciaza insa apropierea de NATO, iar Vladimir Voronin a amenintat cu retragerea sprijinului. In perioada petrecuta ca presedinte, Voronin a redus efectivele armate cu 2000 de soldati si chiar a propus desfiintarea armatei.

Starea armatei moldovene este considerata deplorabila si consta acum in doar 5300 de militari.

Potrivit surselor oficiale, in caz de urgenta, ar putea fi mobilizati 700.000 de moldoveni, dar multi se indoiec de aceasta cifra. In plus, armamentul este invehit si in stare proasta, mare parte fiind mostenir de la fosta armata sovietica.

Pe de alta parte, Transnistria are peste 7.500 de soldati ce beneficiaza de armament modern obtinut cu ajutorul Rusiei. In plus, in regiunea separatista sunt cantonati si circa 2.000 de soldati rusi dotati cu echipamente moderne.