Fortele de securitate rusesti l-au omorat pe liderul insurgentilor islamisti din Caucazul de Nord in timpul unui raid asupra unei case din regiunea Dagestan, a anuntat luni Comitetul National Antiterorist rus (NAK), potrivit Reuters.

Regiunea Dagestan, de unde a plecat spre SUA in 2002 familia fratilor Tsarnaev, atacatorii de la Maratonul din Boston, a devenit un centru al militantilor islamisti din Caucazul de Nord.

Alti patru suspecti islamisti au fost ucisi odata cu Aliaskhab Kebekov, cunoscut si ca Ali Abu Muhammad, dupa ce fortele speciale au inconjurat duminica casa in care acestia se aflau, intr-o suburbie din orasul Buinaksk, din sudul Rusiei.

Autoritatile ruse au facut publica si o inregistrare video a misiunii in care se poate vedea casa explodand, se pot auzi focuri de arma urmate de alte explozii. Casa poate fi vazute mai apoi in ruine, cuprinsa de flacari.

Site-ul Kavkaz Centre, care simpatizeaza cu militantii, scrie ca Kebekov a fost "martirizat" intr-o "lupta inegala" cu trupele guvernamentale.

Kebekov, nascut in 1972, a devenit liderul grupului Emiratul Caucaz la inceputul anului 2014, dupa ce trupele rusesti l-au ucis pe predecesorul sau, Doku Umarov.

Printre cei ucisi se numara si doi militanti seniori, a precizat NAK, adaugand ca un copil a fost lasat sa plece insa doua femei precum si presupusii islamisti au refuzat sa paraseasca cladirea in timpul negocierilor care au precedat raidul.

Emiratul Caucaz al lui Kebekov a fost listat in 2011 de SUA ca grupare terorista si este considerat responsabil pentru mai multe atacuri cu bomba soldate cu victime desfasurate in Rusia in ultimii ani.