Partidul de Centru (de opozitie) se situeaza pe primul loc in alegerile legislative de duminica din Finlanda, cu mult inaintea partidelor din coalitia guvernamentala ce reuneste dreapta si stanga, potrivit primelor rezultate partiale difuzate duminica seara, anunta Agerpres. Cu 23,2% din voturi, Partidul de Centru a obtinut cu 7,4 procente mai mult decat in alegerile din 2011, noteaza DPA.

Partidul Coalitia Nationala al premierului conservator Alexander Stubb se situeaza pe locul al doilea cu 17,9%, o scadere cu 2,4 procente. Social-democratii se afla pe locul al treilea cu 17,7%, in timp ce Partidul 'Adevaratii Finlandezi' (nationalist) a obtinut 15,8% din voturi.

Daca va fi confirmata, victoria opozitiei centriste ar urma sa-i asigure postul de premier deputatului Juha Sipila, un om de afaceri de succes in varsta de 53 de ani, dar intrat in politica abia in anul 2011. "Sunt cu adevarat fericit de aceste rezultate", a declarat Juha Sipila pentru televiziunea publica Yle.

Juha Sipila si-a propus ca obiectiv sa creeze 200.000 de noi locuri de munca in urmatorii zece ani, in prezent rata somajului fiind de 9,2%, cea mai ridicata din anul 2003. Experienta in lumea afacerilor i-a format un caracter orientat catre actiune si vorbe putine, care il deosebeste profund de actualul premier, conservatorul Alexander Stubb, cunoscut prin manifestarile sale expansive care i-au atras critici ca ar fi superficial.