Numele "Isis" a fost scos de pe lista oficiala cu nume pentru viitoarele uragane considerat inadecvat din cauza paronimiei cu acronimul gruparii Stat Islamic, a anuntat vineri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

Ca nume al zeitei Egiputului antic, Isis s-a aflat pe lista OMM cu nume pentru uraganele din partea de est a Pacificului de Nord din 2016, a declarat purtatoarea de cuvant a organizatiei, Clare Nullis, citata de Mediafax.

Dar ISIS este si acronimul gruparii militante Stat Islamic, ai carei membri au cucerit parti importante din Irak si Siria si pe care anchetatorii ONU o acuza de comiterea unor atrocitati impotriva civililor.

Propunerea centrului regional al OMM a fost sustinuta de Comitetul pentru uragane al organizatiei, format din experti din 27 de state membre si teritorii si care s-a reunit in Costa Rica in aceasta saptamana, a declarat Nullis. "Comitetul pentru uragane a scos numele Isis de pe lista sa si a fost de acord sa il inlocuiasca cu Ivette", a precizat ea.

"Numele sunt scoase de pe lista, care se roteste la fiecare sase ani, "daca sunt considerate inadecvate intrucat provoaca prea multe pagube si victime", a precizat Nullis. Ea a adaugat ca nu este cazul cu Isis.

Comitetul pentru uragane a fost de acord sa retraga si numele "Odile" si a decis inlocuirea lui cu "Odalys" pentru sezonul 2020, a declarat ea.

Odile a traversat populara statiune Baja California in septembrie, unde mii de turisti au ramas blocati, generand pene de electricitate si inundatii.¬