Preocuparea ca Statele Unite pierd, usor, suprematia la conducerea economiei mondiale, intr-un moment in care era cea mai mare nevoie de SUA, este in crestere in aceste zile, cand liderii celor mai importante economii din lume se afla la Washington, capitala inca celei mai importante economii mondiale, pentru summit-ul de primavara al Fondului Monetar International si Bancii Mondiale (17-19 aprilie), noteaza New York Times.

Sediul FMI (Washington)Foto: Agerpres

Intalnirile din cadrul summit-ului de primavara al Fondului Monetar International si Bancii Mondiale au umplut Washington-ul de coloane si ambuteiaje, dar si de liste incarcate de angajamente ale presedintelui Obama si ale secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew. Ei au subliniat, insa, si ceea ce unii la Washington, altii din intreaga lume, au vazut deja: o guvernare a SUA divizata, pe punctul de a ceda suprematia pe scena economica a lumii, suprematie detinuta de la finalul celui de-al doilea raboi mondial, calitate din care SUA a facut regulile in mare masura incepand de atunci.

"Statele Unite sunt aproape sa predea stafeta puterilor economice in crestere", a declarat Arvind Subramanian, consilier economic sef al Guvernului Indiei, subliniind ca "Aceste lucruri nu se spun public, dar pare a fi problema cea mai importanta a acestor reuniuni de primavara".

Alti oficiali prezenti la intalnirile din aceasta saptamana, care au preferat sa isi pastreze anonimatul, au admis ca rolul Statelor Unite in economia lumii face obiectul preocuparilor lor.

Posibila retragere a Washington-ului nu este neaparat una intentionata, a mai afirmat oficialul indian Arvind Subramanian, fiind mai degraba rezultatul unor disfunctii si a unei lipse de resurse pentru a-si proiecta puterea economica asa cum a facut-o odata.

Expertii considera ca aceste aspecte dau nastere unei schimbari oarecum haotice la nivel mondial, mai ales in beneficiul Chinei, administratia Obama fiind ingrijorata de extinderea influentei economice chineze in Asia si in alte zone, in conditiile in care economia Chinei se dezvolta in lipsa unor standarde ridicate in ceea ce priveste protectia mediului, drepturile lucratorilor si transparenta in afaceri, care au devenit norme occidentale.

Provocarea a fost admisa si de presedintele Obama: "Pietele cu cea mai rapida crestere, si cele mai populate, vor fi in Asia, iar daca nu reusim sa modelam regulile astfel incat afacerilr si lucratorii noastri sa poata concura pe aceste piete, atunci China va stabili normele care vor constitui un avantaj pentru lucratorii chinezi si afacerile din China."