Circa 300 de parasutisti americani au ajuns in aceasta saptamana in Ucraina pentru a antrena Garda Nationala ce lupta cu rebelii pro-rusi din estul tarii, a anuntat armata SUA, citat de AFP.

Brigada 173 Aeropurtata din Armata SUAFoto: US Army

Trupele Brigazii Aeropurtate 173 au ajuns marti si miercuri in localitate Yavoriv din vestul Ucrainei si vor sta sase luni pentru a antrena trei batalioane ale trupelor ucrainene, arata un comunicat al armatei americane.

Militarii americani vor antrena Garda Nationala a Ucrainei, o forta de rezervisti reformata insa in 2014 pentru a aduce sub control guvernamental voluntarii si militiile sale.

“Vom desfasura lectii de lupta de razboi si antrenamente pentru a sustine si dezvolta profesionalismul si eficienta angajatilor militari”, a declarat maiorul Jose Mendez, ofiterul pentru operatiuni al brigazii ce isi are baza in Italia.

Kremlinul spune insa ca sosirea militarilor SUA ar putea destabiliza situatia in estul tarii, informeaza Reuters.

“Participarea unor instructori sau specialisti din tari terte pe teritoriu ucrianean, unde conflictul domestic este nerezolvat … ar putea destabiliza situatia”, a declarat presei purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitry Peskov.