Sistemele wireless folosite de pasageri in avioane ar putea fi folosite de hackeri pentru a prelua controlul asupra aeronavelor, a avertizat Biroul de audit al administratiei SUA, potrivit BBC. Raportul GAO precizeaza ca aceasta este una dintre amenintarile de securitate emergente, care nu este abordata in mod corespunzator.

Cum pot prelua hackerii controlul avioanelorFoto: MorgueFile.com

Analiza vine in contextul in care traficul aerian este modernizat pentru a utiliza tehnologia prin satelit.

Cu toate acestea, Departamentul american pentru transport spune ca "este angajat in intarirea capacitatilor impotriva amenintarilor actuale".

Anchetatorii GAO au vorbit cu expertii in securitate cibernetica care au precizat ca programele de protectie impotriva hackerilor de la bord ar putea fi sparte daca sistemul de control al zborului si cel de divertisment folosesc acealasi routere si retele.

Un expert a explicat anchetatorilor ca "un virus sau un malware" de pe site-urile vizitate de pasageri ar putea oferi oportunitatea hackerilor de a planifica un atac cibernetic.

Michael Huerta de la Administratia Federala a Aviatiei, care supravegheaza spatiul aerian, a fost de acord cu constatarile GAO si a declarat ca a inceput sa lucreze cu experti in securitate pentru a face schimbarile necesare.

"Aceasta amenintare va continua sa evolueze si este o prioritate", a declarat Huerta.

"FAA trebuie sa se concentreze pe standardele de certificare ale aeronavelor care ar impiedica un terorist cu un laptop, din cabina sau de la sol, sa preia controlul avionului prin intermediul sistemului wireless pentru pasageri", a declarat congresmanul Peter DeFazio.