Numarul romanilor care aplica pentru vize temporare in Statele Unite ale Americii (SUA) a crescut in ultimii doi ani, in timp ce rata de refuz a acestora a scazut de la 37,3% in anul fiscal 2007 la sub 10% in anul fiscal 2014, a declarat miercuri Henry Leighton, consulul general al SUA la Bucuresti. Rata de refuz a vizelor a fost foarte mare inainte ca Romania sa adere la Uniunea Europeana. In general cu cat o tara este mai stabila si prospera cu atat este mai probabil ca rata de refuz sa fie mica, iar la nivel individual conteaza foarte mult ca cel care solicita viza sa demonstreze ca are legaturi foarte puternice si lucruri la care sa se intoarca in tara din care pleaca, a spus acesta.

Romani, asteptand sa intre in Ambasada SUAFoto: Hotnews

VIDEO: Consulul general Henry Leighton si consulul general adjunct Tyler Mason, despre procedura de obtinere a vizelor pentru SUA:

  • "Sunt multi romani care aplica pentru a calatori vara aceasta in SUA. Intr-o zi normala intervievam intre 200-250 de aplicanti. Peste 90% dintre aplicanti vor primi vize. In anul fiscal 2014, rata de refuz a fost de 9,1%", a spus miercuri Henry Leighton, consulul general al SUA la Bucuresti, in cadrul unei conferinte de presa.

Ofiterii consulari vor sa se asigure ca cei care solicita vize temporare au motive serioase sa se intoarca in tara si nu au de gand sa emigreze.

  • "Cand oamenii au legaturi puternice in tara lor pot sa aplice pentru o viza temporara SUA. Legaturile puternice nu sunt doar economice. Un preot ar putea sa nu aiba venituri foarte mari, dar este legat de biserica si de comunitatea sa. Ne uitam la toate aceste aspecte cand acordam cuiva o viza", a spus oficialul american.

Confirmarea completarii formularului DS 160

Confirmarea completarii formularului DS 160

Foto: Hotnews

Procedura de solicitare a vizelor pas cu pas: Cat este taxa de viza

Pentru a obtine o viza temporara, care se acorda de cele mai multe ori pentru o perioada de 10 ani, trebuie sa treci un interviu cu un ofiter consular. Pana acolo insa, esti obligat sa completezi si sa transmiti online un formular - DS-160 - inainte de a face programarea interviului. De asemenea va trebui sa tiparesti Pagina de Confirmare a transmiterii formularului, acesta fiind unul dintre principalele documente pe care trebuie sa le ai la tine in ziua interviului.

Daca programarea este facuta fara a transmite formularul DS-160 online, solicitantii de viza vor fi nevoiti sa se reprogrameze, potrivit informatiilor de pe site-ul Ambasadei.

Fiecare solicitant de viza trebuie sa plateasca un comision de aplicare pentru viza SUA, care costa 160 de dolari, care poate fi platit la orice sucursala BRD. Chitanta in original de la banca sau dovada platii este inca un document pe care trebuie sa-l ai la tine cand vii la interviu.

Procedura de solicitare a vizelor - PAS CU PAS

Chitanta

Chitanta

Foto: Hotnews

In ziua interviului, trebuie sa ai urmatoarele documente:

  • Pasaport valabil
  • Pagina de confirmare a formularului DS-160 cu cod de bare;
  • O fotografie recenta;
  • Chitanta in original de la banca sau dovada a platii

Vezi aici, ce alte documente ti-ar mai putea cere ofiterul consular la interviu.

Citeste si Intrebari si Raspunsuri in legatura cu viza temporara.

VIDEO Cum decurge un interviu:

Solicitantul afla imediat dupa interviu daca i s-a aprobat sau nu viza. In cazul in care raspunsul este negativ, va primi o instiintare scrisa in care i se prezinta motivele, au spus oficialii Ambasadei.

Dacă viza este aprobată, va trebui să lase paşaportul la Secţia Consulară pentru a i se tipări viza. Paşaportul va fi trimis catre centrul TNT pe care solicitantul l-a ales când si-a programat interviul. Paşaportul va fi livrat de TNT, gratis, la unul dintre centrele de livrare din Romania, sau se poate opta pentru preluarea paşaportului în aceeaşi zi, de la sediul TNT Romania.

Un lucru neplacut: Nu prea ai unde sa astepti, daca ajungi mai repede la interviu

Romani, asteptand sa intre in Ambasada SUA

Romani, asteptand sa intre in Ambasada SUA

Foto: Hotnews

Un lucru neplacut pe care l-am observat miercuri in vizita la Consulatul SUA a fost lipsa unui spatiu de asteptare in cazul in care ajungi mai repede la interviu, in conditiile in care regulile de securitate pentru acces in Ambasada SUA sunt foarte stricte.

  • "Inainte de toate, recomandam aplicantilor sa nu vina cu mai mult de 15 minute inainte de programare. Oricum, daca vin mai devreme de atat, daca nu avem foarte multi aplicanti, le dam drumul inauntru. Nu putem garanta acest lucru in fiecare zi. Proprietatea de peste strada nu este a Ambasadei si nu putem amplasa structuri acolo. Oricum sunt de acord ca ar trebui facut ceva, un loc de parcare ar fi bun. Pana atunci insa, avem si le spunem aplicantilor ca au la dispozitie cateva restaurante in mall-ul din apropriere si facem ce putem pentru a nu-i lasa sa astepte in strada", a precizat Tyler Myson, consul general adjunct.

Alte statistici pentru anul fiscal 2014

Oficialii Ambasadei SUA au mai prezentat miercuri si urmatoarele statistici aferente anului fiscal 2014:

- solicitari de viza temporara acceptate - peste 90%

- participanti la programul SWT si la programe de schimburi culturale - peste 5400

- vize emise pentru programul Loteria Vizelor (Diversity Visa) - peste 400

- vize temporare de lucru acordate - peste 1000

- vize de studii acordate - circa 400

- vize de logodna acordate - circa 200

- vize de imigrare acordate - circa 1000

- adoptii internationale - 3