Judecatoarea Rumyana Chinalova a fost retinuta marti noapte, a anuntat procuratura bulgara, actiune care se inscrie in noul trend din tara vecina de accelerare a luptei anticoruptie in conditiile criticilor europene pe acest subiect si a dorintei autoritatilor bulgare de a urma exemplul Romaniei in lupta impotriva coruptiei.

Balanta justitieiFoto: Think Outside The Box

Judecatoarea, retinuta pentru 72 de ore, este acuzata de infractiuni cu documente oficiale si de indeplinirea cu rea-credinta a indatoririlor sale, informeaza agentia Focus News.

Chinalova fusese data in urmarire generala marti ca urmare a faptului ca la sfarsitul lunii februarie fusesera lansate la adresa ei doua investigatii, una privind incalcarea indatoririlor de magistrat si una privind frauda cu documente oficiale.

Dupa debutul investigatiilor procuratura bulgara i-a trimis citatii, dar Stanimir Chenalov, fratele si avocatul judecatoarei a raspuns cu o serie de scrisori potrivit carora sanatatea acesteia se deterioreaza rapid. Avocatul s-a eschivat si el de la aparitia in tribunal sustinand ca are programari urgente la datele cand trebuiau prezentate acuzatiile.

De asemenea, Chinalova a consultat un psihiatru ce a stabilit ca aceasta nu isi mai poate desfasura activitatea de magistrat.

Potrivit presei bulgare, judecatoarea s-a predat singura marti.

Chinalova, judecatoare in cadrul Tribunalului din Sofia a prezidat procesul “Caracatita”, impotriva fostului membru al Agentiei Nationale pentru Securitate din Bulgaria, dar si alte procese importante ce au implicat europarlamentari si fosti ministri.

Judecatoarea a fost suspendata din functie dupa ce impotriva sa au fost declansate mai multe proceduri disciplinare.

La sfarsitul anului trecut Chenalova fusese acuzata de ambasadorul francez la Sofia ca a inchis o companie franceza ce se ocupa cu comertul de vinuri. La acel moment s-a speculat ca judecatoarea a fost implicata in incercarea de a legaliza “furtul” si achizitia ilegala a companiei din Franta, scrie Focus News.

Numele Chenalovei a mai fost implicat si in scandaluri privind alocarea aleatorie a unor judecatori, atat de “aleatorie” incat multe procese cheie i-au fost atribuite ei.

Tot Rumyana Chenalova este cea care l-a achitat pe cel acuzat ca a ucis doi tineri in fata discotecii Solo, un alt proces larg mediatizat in Bulgaria. Dupa achitare, acuzatul a parasit tara si acum este cautat international.

Bulgaria a decis sa urmeze exemplul Romaniei si a anuntat la inceputul lunii aprilie un plan de creare a unei structuri specializate care sa investigheze faptele de coruptie ale inaltilor oficiali, pentru a nu mai fi perceputa drept una dintre cele corupte tari ale Europei.

"In urma cu un an si jumatate, in mandatul meu anterior de prim-ministru, Romania primea un raport de monitorizare pe justitie din partea Comisiei Europene o data la sase luni, in timp ce Bulgaria - o data la un an si jumatate. Romania incerca sa ne prinda din urma si noi voiam decuplarea celor doua tari in privinta aderarii la Schengen. Si ce se intampla acum? Romania este data exemplu", a declarat acum aproape doua saptamani premierul bulgar Boiko Borisov.