Presedintele islamic-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a denuntat ferm marti afirmatiile Papei Francisc care a vorbit duminica despre "genocid" referindu-se la masacrele comise impotriva armenilor in 1915 de catre Imperiul Otoman. Erdogan a spus ca aceste afirmatii sunt un "delir".

"Daca istoricii sau oamenii bisericii fac munca istoricilor, atunci nu vom ajunge la realitati, ci doar la un delir", a declarat Erdogan intr-un discurs in fata unor oameni de afaceri la Ankara.

Aceasta este prima reactie a presedintelui turc dupa discursul suveranului pontif care a provocat o criza intre Ankara si Vatican. Erdogan s-a declarat "consternat" de declaratiile Papei Francisc si i-a cerut sa nu repete aceasta "eroare".

"Trebuie sa lasam istoria, istoricilor", a adaugat Erdogan, care a reinnoit propunerea catre Armenia de a stabili o comisie mixta de istorici care sa studieze arhivele celor doua tari cu privire la acest episod.

Dupa ce papa Francisc a denuntat masacrul comis impotriva armenilor in 1915 ca "primul genocid al secolului al XX-lea", Turcia a anuntat in 12 aprilie rechemarea pentru consultari a ambasadorului sau la Vatican.

Papa Francisc a folosit duminica, 12 aprilie, in cadrul slujbei solemne din Bazilica Sfantul Petru din Roma, termenul "genocid" pentru masacrul armenilor din urma cu o suta de ani.

"In secolul trecut, familia noastra umana a traversat 3 tragedii masive si fara precedent. Prima, care este in general considerata drept <> a lovit poporul armean", a declarat suvernaul pontif, citand un document semnat in 2001 de catre Papa Ioan Paul al II-lea si patriarhul armean.