Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, isi doreste eliminarea Cubei de lista neagra americana a tarilor care sustin terorismul, a anuntat marti Casa Alba, citata de AFP.

Intr-un raport prezentat Congresului, presedintele american si-a anuntat "intentia de a elimina" Cuba de pe aceasta lista, o etapa esentiala in normalizarea relatiilor dintre cele doua tari.

"Guvernul cubanez nu a oferit nicio sustinere terorismului international in aceste ultime sase luni", a remarcat presedintele, in acest raport.

Congresmenii au acum la dispozitie 45 de zile pentru a-si manifesta opozitia.

Cuba figureaza din 1982 pe aceasta lista, alaturi de Siria, Sudan si Iran. Administratia Reagan a inclus insula pe lista pentru sprijinul acordat separatistilor basci din ETA si rebelilor FARC din Columbia. Daca este retrasa, insula poate cere deschiderea unei ambasade in SUA sau acces la sistemul bancar american.

Aceasta initiativa a presedintelui american vine la trei zile dupa intalnirea istorica a lui Barack Obama cu Raul Castro, in Panama, prima dupa ce cele doua tari au intrerupt relatiile diplomatice, in 1961.