Ministrii afacerilor externe german, francez, rus si ucrainean s-au intalnit luni seara la Berlin pentru a discuta despre punerea in practica a acordurilor de la Minsk amenintate de tensiuni in estul Ucrainei, relateaza Reuters si AFP.

"Opt saptamani au trecut de la negocierile de la Minsk si nu exista nicio indoiala ca s-a ajuns la o acalmie relativa... dar este prea devreme pentru a anunta victoria", a subliniat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier (foto), inainte de a incepe discutiile cu omologii sai din asa-numitul format "Normandia", o aluzie la prima intalnire in patru (Ucraina-Rusia-Franta-Germania) in timpul comemorarii debarcarii in Normandia la 6 iunie 2014, potrivit Mediafax.

El a amintit ca luptele dintre armata ucraineana si rebelii prorusi inca au facut victime duminica si luni.

"Desi incetarea focului predomina in estul Ucrainei, inca au loc lupte in doua sau trei locuri", a notat el.

Acordul de incetare a focului, negociat la Minsk la mijlocul lunii februarie, este inca in vigoare din punct de vedere tehnic, desi fiecare parte o acuza pe cealalta de intensificarea atacurilor in ultimele zile, noteaza Reuters. Luni, un militar ucrainean a fost ucis si alti sase raniti in teritoriul controlat de rebeli. La randul lor, autoritatile separatiste au anuntat patru civili raniti in zona sub controlul lor, aminteste AFP.

Steinmeier a mai explicat ca in afara de incetarea focului, acordul de la Minsk a inclus modalitati de a oferi ajutor umanitar populatiei in estul Ucrainei, de organizare a unui schimb de prizonieri si initierea unui proces politic ce ar pregati terenul pentru alegeri.

Steinmeier a insistat asupra importantei initierii unui proces politic, mai ales pentru asigurarea "conditiilor necesare organizarii de alegeri locale".

Rezultatele intalnirii de la Berlin vor fi discutate pe larg la o reuniune a ministrilor afacerilor externe ai G7 marti si miercuri la Lubeck (nordul Germaniei), in timp ce violenta s-a intensificat in estul Ucrainei in ultimele zile.