Rusia a descoperit in ultimele luni mai multi sateliti spion "inamici", programati sa supravegheze "materialul militar" aflat pe teritoriul sau, a afirmat, in cadrul unui documentar difuzat duminica, seful Comandamentului spatial rus, potrivit AFP.

"Recent, specialistii departamentului nostru de informatii spatiale au descoperit sateliti lansati de curand. Acestia aveau ca misiune recunoasterea materialului nostru militar pe teritoriul rus", a declarat in documentar Oleg Maidanovici, seful Comandamentului spatial rus, fara a preciza care sunt tarile "inamice" implicate.

Documentarul a fost difuzat duminica de canalul de televiziune rus Zvezda, controlat de Ministerul rus al Apararii, cu ocazia "Zilei Spatiului", ce marcheaza in Rusia primul zbor spatial realizat de Iuri Gagarin la 12 aprilie 1961.

Potrivit site-ului televiziunii Zvezda, documentarul este dedicat "razboiului spatial si confruntarilor satelitilor spion", pe un ton ce aminteste de cursa spatiala in care s-au angajat URSS si SUA in anii 1960-70.