Jean-Marie Le Pen, liderul onorific al partidului extremist francez Frontul National (FN), a renuntat, pe fondul disputelor cu fiica sa Marine Le Pen, presedintele aceluiasi partid, la candidatura in scrutinul regional din Paca, programat in decembrie, informeaza site-ul cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

"Mi-am dat seama ca nu as fi cel mai bun candidat al partidului Frontul National", a declarat Jean-Marie Le Pen, care a avut dispute pe aceasta tema cu fiica sa.

"Daca trebuie sa sacrific ceva pentru viitorul partidului, o voi face; nu voi fi eu cel care sa ii creeze probleme fiicei mele", a spus Jean-Marie Le Pen.

Disensiunile dintre Marine Le Pen, liderul partidului extremist francez Frontul National, si tatal ei, Jean-Marie Le Pen, se accentuasera in ultima saptamana, acesta din urma afirmand ca fiica lui i-ar vrea "moartea".

Marine Le Pen a criticat recentele afirmatii ale tatalui sau, care a catalogat camerele de gazare naziste un "detaliu al istoriei". In acest context, liderul Frontului National, Marine Le Pen, a declarat miercuri ca se opune candidaturii tatalui ei in calitatea de cap de lista la alegerile locale din decembrie. "Jean-Marie Le Pen pare sa fi intrat intr-o adevarata spirala intre strategia parjolirii pamantului si sinuciderea politica", a declarat presedintele FN. In replica, Jean-Marie Le Pen, in varsta de 86 de ani, cataloga drept "nebunii" apelurile de a demisiona din functia de presedinte onorific al Frontului National.

Aproximativ 67% dintre simpatizantii Frontului National sunt favorabili plecarii lui Jean-Marie Le Pen din partid, iar 74% considera prezenta sa mediatica mai degraba un handicap pentru formatiunea de extrema-dreapta, potrivit unui sondaj IFOP.