Statele Unite protesteaza pe langa Rusia, dupa ce un avion rusesc a interceptat saptamana trecuta un avion american de recunoastere intr-un "mod periculos si neprofesionist", relateaza CNN, citat de Mediafax. Un avion american de tip RC-135U care zbura marti in spatiul aerian baltic a fost interceptat de un avion rusesc de tip Su-27 Flanker. Pentagonul a precizat ca incidentul a avut loc in spatiul aerian international de la Polul Nord.

Echipajul american apreciaza ca actiunile pilotului rus ar fost "periculoase si neprofesioniste, din cauza manevrelor agresive efectuate in imediata apropiere a aeronavei si a vitezei foarte mari cu care zbura", a declarat Mark Wright, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Portalul rus Sputnik scrie ca avionul american zbura catre frontiera rusa cu transponderul oprit, citandu-l pe generalul maior Igor Konasenkov, un purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii. Potrivit generalului rus, avionul rusesc a zburat de mai multe ori in jurul aeronavei americane pentru a o identifica si a lua numarul inscris pe coada.

Un oficial din cadrul Comandamentului american din Europa a declarat ca afirmatiile partii ruse cu privire la transponder sunt false.

Wright a anuntat ca Pentagonul si Departamentul de Stat urmeaza sa "depuna petitia corespunzatoare pe canale diplomatice", la Moscova.

Statele Unite nu protesteaza prima data fata de un incident in care sunt implicate avioane de tip RC-135U si Su-27. In urma cu un an, un Suhoi 27 a zburat la aproximativ 30 de metri de un avion de tip RC-135U in spatiul aerian al Marii Ohotk, potrivit unor oficiali americani, care au catalogat incidentul drept "unul dintre cele mai periculoase apropieri in zbor din ultimele decenii". Pentagonul a protestat pe langa armata rusa la vremea respectiva.

In ultima perioada, intalnirile intre aeronave rusesti si americane sunt tot mai frecvente, pe fundalul tensiunilor provocate de conflictul din Ucraina, atat in nordul Europei, cat si in zona dintre Extremul Orient rus si Alaska.