Conducatorii bisericilor rusa si ucraineana s-au rugat, la Moscova si la Kiev, in prezenta liderilor celor doua tari si a numerosi credinciosi, in timpul slujbei de Paste, pentru pace in Ucraina.

Patriarhul KirillFoto: AGERPRES

Liderii rusi si ucraineni, divizati din cauza conflictului din Donbas, au fost uniti, totusi, prin participarea lor, chiar daca separat, la ceremoniile care marcheaza credinta invierii lui Hristos, informeaza Mediafax citand Euronews.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril a oficiat slujba principala in capitala rusa, la care au fost prezenti aproximativ 7.000 de credinciosi, carora le-a fost adusa lumina de la Ierusalim. El s-a rugat pentru pace in Ucraina.

Focul Sacru este aprins in fiecare an in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim cu o zi inainte de Pastele orotodox si este considerat de credinciosii ortocsi un miracol.

La Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova au fost prezenti presedintele Vladimir Putin, premierul Dmitri Medvedev si sotia sa Svetlana, care au sarbatorit Pastele impreuna cu credinciosii ortodocsi din intreaga lume, inclusiv presedintele ucrainean Petro Porosenko.

Seful statului ucrainean a participat la slujba de la Catedrala Volodimirski de la Kiev, oficiata de Patriarhul Filaret.

Liderul religios ucrainean s-a rugat la randul sau pentru pace, declarandu-se "sigur ca Dumnezeu ne va trimite victoria asupra agresiunii".

Sarbatorirea Pastelui reprezinta pentru ucraineni un moment pretios, in mijlocul unui conflict soldat cu peste 6.000 de morti.

Pe de alta parte, fortele nationale ucrainene si rebelii prorusi au luptat in noaptea de afirma ambele parti, citate de agentia rusa de stat Tass.

"Astazi, in aceasta noapte sfanta, doua companii ale infanteriei ucrainene au lansat un atac la Zhabunki, la marginea aeroportului din Donetk. A avut loc o confruntare directa, iar atacul a fost respins. Nu exista victime in randul nostru", au anuntat insurgentii prorusi.

Cartierul general al operatiunii militare ucrainene in estul tarii a anuntat duminica, anterior, ca pozitii ale armatei au fost bombardate de 18 ori sambata seara si in noaptea de sambata spre duminica.