Barack Obama a catalogat sâmbătă dezgheţarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba drept un "punct de cotitură", într-un discurs susţinut în faţa celor 34 de lideri regionali prezenţi la Summitul Americii, în Panama, inclusiv preşedintele cubanez Raul Castro. Preşedintele american urmează să aibă o întâlnire cu Castro, în timpul summitului, relatează BBC, citat de Mediafax. Este vorba despre prima întâlnire la cel mai înalt nivel între cele două ţări din ultimii 50 de ani şi despre prima lor reuniune oficială de la anunţarea apropierii între cele două ţări.

Barack Obama si Raul CastroFoto: Captura Youtube.com

La rândul său, în discursul pe care l-a susţinut în cea de a doua zi a summitului, Castro a îndemnat la anularea blocadei economice impuse ţării sale.

El a afirmat că Obama este un "om onest", după o amplă prezentare a relaţiilor cubanezo-americane.

"Când vorbesc despre revoluţie, radiez pasiune", a spus liderul cubanez. "Trebuie să-i cer iertare preşedintelui Barack Obama. El nu este responsabil de lucrurile care s-au întâmplat înaintea mandatului său", a adăugat Castro.

"Această schimbare în politica americană reprezintă un punct de cotitură pentru întreaga regiune", a declarat anterior Obama.

"Faptul că preşedintele Castro şi cu mine ne aflăm amândoi aici, astăzi, marchează un moment istoric", a adăugat şeful statului american, recunoscând totodată că între poziţia sa şi cea a omologului său cubanez există în continuare diferenţe importante.