Un tribunal egiptean a confirmat sambata condamnarea la moarte a liderului miscarii Fratii Musulmani Mohammed Badie si altor 13 membri ai gruparii pentru planuirea unor atacuri impotriva statului, relateaza BBC, citat de Mediafax. De asemenea, tribunalul a condamnat la inchisoare pe viata un cetatean americano-egiptean si alte 36 de persoane.

Badie, judecat in mai multe procese, a fost condamnat la moarte in martie. Sentintele de sambata pot fi atacate in apel.

Sute de persoane au fost condamnate la moarte, in cadrul luptei autoritatilor impotriva confreriei, in urma indepartarii de la putere a fostului presedinte Mohammed Morsi in 2013.

O singura condamnare la moarte a fost aplicata pana in prezent.

Sedinta de judecata a fost transmisa in direct de televiziuni.

Aceste sentinte fac parte din faza finala a procesului in care liderii gruparii Fratii Musulmani sunt acuzati de indemnarea membrilor confreriei la revolta impotriva statului si de haosul care a urmat dispersarii unor proteste in 2013.

Ele au fost pronuntate in urma avizului marelui muftiu, cea mai inalta instanta judiciara islamica din Egiipt.

Doi dintre inculpati au fost condamnati la pedeapsa capitala in contumacie.

Mohamed Soltan, care are dubla cetatenie americana si egipteana, a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru sustinerea confreriei si transmiterea de informatii false. Fiul predicatorului confreriei Salah Soltan, el a facut greva foamei timp de luni de zile, un caz urmarit de organizatii locale si internationale de drepturile omului.

Dispersarea in august 2013 a protestelor din tabara Rabaa al-Adawiya, la Cairo, s-a soldat cu uciderea a 600 de protestatari, dar si a unor politisti, in cadrul unor operatiuni ale fortelor de ordine egiptene, condamnate vehement de catre comunitatea internationala la vremea respectiva.

Numeroase alte persoane au fost ucise in timpul unor demonstratii ulterioare, in intreaga tara.