Seful guvernului italian Matteo Renzi a asigurat joi ca lupta contra imigratiei ilegale trebuie abordata "de la radacina" si ca va continua pana cand situatia din Libia nu se va schimba, potrivit Agerpres.

"Mai degraba decat sa fim terorizati de perspectiva unor noi sosiri de imigranti, noi ar trebui sa abordam problema atacand-o de la radacina, situatia din Libia", a declarat el la La Valletta in conferinta de presa comuna cu omologul sau maltez Joseph Muscat, noteaza AFP.

Potrivit premierului italian, Libia nu ar trebui sa fie o problema doar pentru Italia sau Malta, ci pentru intreaga UE care trebuie sa actioneze.

"Daca UE nu actioneaza in fata acestei provocari, ar fi o infrangere pentru institutiile sale", a adaugat Renzi in Malta pentru a inaugura cu Muscat un cablu electric ce leaga mica insula de reteaua europeana.

Renzi a amintit ca numarul de imigranti plecati de pe coastele nord-africane a crescut brusc de la degradarea situatiei in Libia. "Fara pace in Libia, imigratia va continua", a insistat el.

El a cerut Europei sa nu faca greseala sa nu considere Mediterana o problema centrala, adaugand ca "politica externa ar trebui sa includa si acordarea de ajutor altor tari".

"Libia este importanta pentru noi ca toata Mediterana", a estimat Muscat, adaugand ca nu poate exista pace in Europa fara pace in Marea Mediterana.