Presedinta Frontului National (FN) Marine Le Pen a anuntat joi o "procedura disciplinara" contra tatalui ei, Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului de extrema-dreapta francez, invitandu-l sa se retraga din politica dupa un interviu acordat unui ziar antisemit, informeaza AFP.

Intr-o interventie la canalul de televiziune TF1, Marine Le Pen i-a cerut tatalui ei "sa dea dovada de intelepciune, sa traga consecintele agitatiei provocate si probabil sa puna capat responsabilitatilor sale politice".

"Am decis sa deschid o procedura disciplinara", a declarat presedinta FN, dupa o cearta violenta timp de doua zile cu tatal sau in legatura cu interviul pe care el l-a acordat saptamanalului de extrema-dreapta Rivarol, considerat de ea o "murdarie".

Marine Le Pen s-a justificat pe motiv ca "nimeni nu ar intelege ca exista in FN personalitati care pot sa-si exprime o parere ce ar fi personala si contrara statutului" partidului.

"Jean-Marie Le Pen va fi convocat in fata biroului executiv avand calitatea de structura disciplinara", a precizat ea, fara a oferi o data pentru sedinta acestei instante, din care chiar ea si tatal ei fac parte.

Presedinta FN, care a preluat in 2011 conducerea partidului al carui cofondator a fost tatal ei in 1972, a dat asigurari ca se simte "necajita ca fiica, dar si ca militanta" confruntata cu "Le Pen", dar a relativizat aceasta disputa severa in comparatie cu "suferintele francezilor".

Angajata intr-o activitate de "dedemonizare" a FN, Marine Le Pen a blocat miercuri candidatura tatalui ei la alegerile regionale, denuntand angajamentul acestuia "intr-o veritabila spirala intre strategia pamantului parjolit si sinuciderea politica".

Tribun si adept al provocarilor, Jean-Marie Le Pen, 86 de ani, a repetat recent remarcile despre camerele de gazare, "un detaliu" al istoriei celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in urma carora a fost deja condamnat de justitie.

El a recidivat in ultimele zile luand apararea maresalului Philippe Petain, seful statului francez sub ocupatie si artizan al colaborarii cu Germania nazista, aminteste AFP.