Rusia a cerut joi Uniunii Europene sa reactioneze public dupa decizia autoritatilor lituaniene de a interzice pentru trei luni canalul de televiziune in limba rusa RTR Planeta, denuntand metodele "represive" ale Vilniusului si un climat de "cenzura politica", relateaza AFP.

Organismul national responsabil cu supravegherea mass-mediei din Lituania acuza RTR Planeta ca face propaganda prin modul in care acopera evenimentele din Ucraina si a suspendat postul pentru "incitare la ura, la agresiune si pentru difuzarea de informatii tendentioase".

"O situatie foarte periculoasa se dezvolta in Lituania, recurgandu-se la metode represive impotriva mass-media si vanatoare de jurnalisti. Asistam de facto la o cenzura politica de mare amploare", denunta Ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat.

"Aceasta situatie necesita, suntem convinsi, o reactie publica imediata a Bruxellesului si a conducerii OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), responsabila de chestiunile legate de libertatea presei", a adaugat ministerul rus.

Postul de televiziune RTR Planeta este inregistrat in Suedia, insa productia emisiunilor sale este realizata de compania de stat ruseasca de televiziune si radiodifuziune VGTRK.