Serviciul European de Actiune Externa a apreciat ca declaratiile premierului albanez Edi Rama, potrivit carora tara sa si Kosovo "se vor uni", sunt "provocatoare" si inacceptabile, relateaza publicatia electronica EUObserver, citata de Mediafax.

O purtatoare de cuvant a UE, Maja Kocjiancic, a declarat pentru agentia balcanica dtt-net.com ca Albania si Kosovo au o "perspectiva europeana clara", dar trebuie sa-si onoreze angajamentele in acest sens "cu respectarea deplina a principiilor si standardelor UE".

"Angajamentele includ cooperare regionala, reconciliere si relatii de buna vecinatate. Orice declaratii provocatoare in acest sens nu sunt acceptabile", a adaugat ea.

Premierul albanez Edi Rama a avertizat marti ca tara sa si Kosovo "se vor uni dupa modelul clasic" daca Uniunea Europeana "nu deschide calea integrarii Kosovo", potrivit postului B92.

Exista "doua alternative" in vederea unei viitoare unificari a Albaniei si Kosovo, a declarat Rama intr-un interviu pentru postul Klan TV din Pristina, pe care l-a acordat impreuna cu vicepremierul kosovar Hashim Thaci, totodata ministru de Externe. Premierul albanez a subliniat ca "totul depinde de UE".

Prima este unificarea in cadrul UE, a spus Rama. "Daca UE continua sa inchida usa integrarii Kosovo", atunci cele doua tari vor fi nevoite sa se uneasca "dupa modelul clasic", a avertizat premierul albanez. El a adaugat ca ambele tari sustin unificarea prin statutul de membre UE.

Thaci a declarat apoi ca afirmatiile lui Rama nu reprezinta "o amenintare la adresa UE", ci "realitatea care se poate adeveri in viitor si care poate fi rezultatul izolarii Kosovo de UE".

Rama a denuntat drept "rusinos" faptul ca UE nu finalizeaza procesul de liberalizare a vizelor pentru cetatenii kosovari, care sunt, in opinia sa, "singurii din regiune care nu se bucura de acest" tratament. Thaci a insistat ca tara sa si-a "respectat deja toate obligatiile cu privire la liberalizarea vizelor".

Premierul sarb Aleksanadar Vucici i-a raspuns lui Rama ca Albania si Kosovo "nu se vor uni dupa modelul clasic". "Ii promit premierului Rama ca Albania si Kosovo nu se vor uni niciodata, asa cum a spus el, dupa modelul clasic", a scris Vucici intr-un mesaj postat pe Twitter. "Indemn liderii albanezi sa inceteze sa destabilizeze regiunea!", a adaugat el.

Kosovo, in care majoritatea populatiei este de origine albaneza, si-a declarat unilateral independenta fata de Serbia, la inceputul lui 2008. Insa Serbia nu recunoaste independenta fostei sale provincii de sud.