China analizeaza posibilitatea construirii unei cai ferate catre capitala nepaleza Kathmandu, in prezent lucrandu-se la constructia tronsonului care leaga Lhasa (capitala regiunii Tibet) de granita sino-nepaleza. Presa chineza citeaza un expert care spune ca e posibil sa fie sapat un tunel pe sub muntele Everest, scrie Japan Times care citeaza China Daily. Ipoteza pare totusi fantezista fiindca zona este extrem de accidentata, iar efectele ecologice ar putea fi dezastruoasa. Cert e insa ca statul chinez vrea sa patrunda in zone care prin traditie se afla in sfera de influenta a Indiei.

HimalayaFoto: L. Barza

China a construit ca cheltuieli uriase o linie de cale ferata care leaga restul tarii de capitala tibetana Lhasa, dar lucrurile nu se opresc aici fiindca este in constructie un tronson catre granita cu Nepalul. Acolo s-ar putea ajunge in 2020, insa China spune ca vrea sa construiasca o linie de cale ferata pana la Kathmandu si probabil mai departe spre India. Recent, ministrul chinez de externe Wang Yi a vizitat Nepalul si a solicitat efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru o cale ferata spre Kathmandu.

In Nepal exista doar 59 km de cale ferata, iar tara are foarte putine drumuri din cauza reliefului muntos, intre cateva dintre orase avionul fiind singurul mod viabil de transport.

Daca aceasta cale ferata se va construi, viteza maxima ar fi de 120 km/h si va fi nevoie de tunele extrem de lungi, posibil chiar si pe sub muntele Everest, sustine un expert chinez in transporturi. Ramane de vazut daca proiectul va primi unda verde, insa zona himalayana ar avea mult de suferit ecologic daca va fi impanzita de santiere. China spune ca o cale ferata va ajuta atat dezvoltarea economica, dar si turismul, efectul fiind o crestere a nivelului de trai.

China are insa o strategie clara in zona, dorind sa-si extinda influenta in teritorii dominate de India. Chinezii au investit masiv in infrastructura nepaleza, au relatii extrem de bune cu cel mai mare dusman al indiei - Pakistan si coopereaza cu Sri Lanka si statul Maldive. Multi spun ca India este "oarecum" incercuita de asaltul economic chinez, iar statul cu capitala la New Delhi nu are puterea financiara a Chinei.