Guvernul Republicii Moldova isi asuma astazi raspunderea pe patru proiecte de legi, cele mai importante legi ale tarii, scrie realitatea.md. Este vorba de proiectul legii bugetului de stat pentru 2015, proiectul politicii fiscale pentru acest an, proiectul bugetului asigurarilor sociale pentru 2015 si proiectul bugetului asigurarilor medicale pentru acest an.

Chiril Gaburici, premierul Republicii MoldovaFoto: AGERPRES

Decizia a fost luata de Cabinetul de ministri pe motiv ca cele patru proiecte importante pentru tara nu au sustinerea majoritatii deputatilor.

"Reiesind din situatia dificila, de criza economica care exista, este necesitatea de a iesi cu o decizie ferma pentru a stabiliza situatia. In acelasi timp, pentru ca suntem un Guvern minoritar eu cred ca nu trebuie sa ne asteptam la o aprobare rapida in Parlament. Ar trebui sa treaca saptamani sau luni, iar noi fiind in aprilie 2015 vorbim de aprobarea bugetului pentru 2015", a declarat premierul Chiril Gaburici.

Potrivit Constitutiei, in cazul in care Cabinetul de ministri isi angajeaza raspunderea, Parlamentul la propunerea a cel putin o patrime dintre deputati isi poate exprima neincrederea in Guvern, cu votul majoritatii deputatilor. Totusi, daca nu este depusa nicio motiune de cenzura sau daca aceasta nu a acumulat numarul necesar de voturi, pentru ca Executivul sa fie demis, proiectele pentru care Cabinetul de ministri si-a asumat raspunderea sunt trimise spre promulgare si devin obligatorii.

Socialistii au anuntat deja ca vor depune motiune de cenzura, daca Executivul isi asuma raspunderea, insa PSRM are doar 25 de mandate in Parlament, mai scrie sursa citata.