Amnesty International afirma ca are dovezi ca rebelii pro-rusi din estul Ucrianei au executat sumar soldati ucraineni luati prizonieri, scrie BBC News. Martori oculari au declarat organizatiei ca un soldat guvernamental a fost impuscat de un comandant separatist.

Amnesty sustine de asemenea ca detine imagini video cu alti trei soldati in viata in captivitate si cu aceiasi soldati morti la morga cu rani la cap si partea superioara a corpului. Omorurile sunt practic crime de razboi, arata Amnesty.

Incepand cu luna februarie a fost instituit un acord, fragil totusi, de incetare a focului.

"Aceste fapte trebuie investigate imediat, cu atentie si impartial, iar cei vinovati judecati in procese corecte de catre autoritati legale", a declarat Denis Krivosheev, directorul adjunct pentru Europa si Asia Centrala al organizatiei.

Acuzatiile vin dupa ce un comandant separatist a declarat publicatiei ucrainene Kiyv Post ca a ucis personal 15 soldati capturati din armata ucraineana. Un consultant al rebelilor a declarat anul trecut BBC ca acestia au efectuat executii pentru a "preveni haosul".

Organizatie pentru drepturile omului au acuzat ambele parti ale conflictului de abuzuri. Circa 6000 de persoane au fost ucise in anul scurs de cand a izbucnit conflictul din estul Ucrainei.