Premierul grec Alexis Tsipras a inceput miecuri discutiile cu presedintele rus Vladimir Putin, in contextul in care Grecia, puternic indatorata, trebuie sa returneze o parte din imprumutul acordat de creditori. Desi presiunile financiare sunt mari, Atena nu a cerut Moscovei bani, sustin oficiali eleni, potrivit Reuters.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua
  • UPDATE Vladimir Putin: Grecia nu a cerut ajutor financiar din partea Rusiei

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul grec Alexis Tsipras, ca Grecia nu a cerut ajutor financiar din partea Rusiei, relateaza AFP.

"Grecia nu ne-a adresat cereri de ajutor financiar", a declarat liderul de la Kremlin, adaugand ca Moscova ar putea, in schimb, sa participe la privatizarile din Grecia si sa investeasca in proiecte de infrastructura.

Grecia are datorii de miliarde de euro si cauta fonduri pentru a le acoperi, in conditiile in care incercarile de a ajunge la un acord cu creditorii internationali - Uniunea Europeneana si Fondul Monetar International -, care ar asigura deblocarea unei noi transe de bani, au esuat.

La inceput discutiilor de la Moscova, ambii lideri pareau destinsi, Vladimir Putin asezat relaxat intr-un scaun intampinandu-l cu o strangere de mana si un zambet pe premierul grec din a carui tinuta lipsea cravata.

Liderul de la Kremlin i-ar putea oferi lui Tsipras ridicarea interdictiei asupra importurilor de produse alimentare din Grecia, impusa ca raspuns la sanctiunile UE pe fondul crizei din Ucraina, sau sa propuna o reducere a tarifelor pentru livrarile de gaze.

Unele state UE sunt ingrijorate ca astfel de oferte ar putea incuraja Atena sa incalce pozitia comuna a Uniunii Europene asupra sanctiunilor, insa un oficial guvernamental grec a sugerat ca acest lucru nu se va intampla.

"Nu am cerut ajutor financiar", a declarat un oficial guvernamental grec inaintea discutiilor de la Moscova adaugand ca "vrem sa rezolvam problemele financiare si ale datoriilor (...) in cadrul zonei euro".

Ministrul rus al Finantelor Anton Siluanov a declarat si el marti ca nu a fost inaintata nicio cerere de ajutor. Rusia nu se afla intr-o pozitie potrivita sa ofere ajutor, pentru ca se confrunta cu propria criza financiara, agravata de sanctiuni, de scaderea globala a preturilor petrolului si de deprecierea rublei in fata dolarului american.

Oficialul grec a afirmat ca discutiile se vor concentra pe cooperarea economica si pe comertul si investitiile bilaterale, in cadrul stabilit de Uniunea Europeana.

"Grecia stie ce sa faca in limite cadrului UE insa fiecare tara are, de asemenea, dreptul suveran de a avea grija si de a imbunatati propriile relatii bilaterale", a precizat oficialul elen.

Pe de alta parte, cotidianul Kommersant relata marti, citand o sursa anonima din guvernul rus, ca pe masa de discutii se afla si o linie de creditare, relateaza the Telegraph.

"Suntem gata sa luam in considerare posibilitatea de a oferi Greciei discounturi la gaze: pretul lor este legat de costul petrolului, care a scazut semnificatv in ultimele luni", a declarat sursa.

"Suntem gata, de asemenea, sa discutam posibilitate de a acorda Greciei noi imprumuturi. Insa aici suntem interesati, la schimb, de un schimb reciproc - in special ca Rusia sa primeasca anumite active in Grecia", a precizat sursa, fara a arata insa despre ce active este vorba.

Presa ruseasca relateaza ca ar putea fi vizata compania de gaza greaca DEPA. totodata, ar putea fi vorba despre o participare in cadrul operatorului feroviar TrainOSE, potentiale tinte fiind si porturile maritime din Atena si Salonic.

Moscova este cel mai mare partener comerciant al Greciei, plecand de la faptul ca se bazeaza pe gazul natural rusesc.

Ministrul grec al Energiei a invitat companiile rusesti sa exploreze rezervele de gaz natural si titei din largul coastei estice a Greciei. in schimb, Grecia a aratat ca este dispusa sa sprijine planurile Kremlinului pentru un nou oleoduct prin Turcia, cunoscut drept "Turkish Stream".