Angrosistul olandez care a vandut carne de cal etichetata drept vita - unul dintre cele mai mari scandaluri alimentare ale Europei, in care a fost antrenata, fara a avea vreo vina, si Romania, a fost condamnat marti la doi ani si jumatate de inchisoare, anunta AFP.

Willy Selten a fost declarat vinovat ca "in calitate de director a doua societati, a falsificat facturi, etichete si declaratii scrise, utilizand si documente false pentru comertul cu carne", a precizat tribunalul din Bois-le-Duc (sud), intr-un comunicat.

Parchetul a cerut cinci ani de inchisoare pentru acest barbat de 45 de ani, care a sustinut ca prezenta carnii de cal a fost o eroare.

Willy Selten a fost arestat in mai 2013 fiind acuzat ca s-a aflat la originea acestui enorm scandal european, in urma caruia loturi intregi de produse au fost retrase din cele patru colturi ale continentului.

"Tribunalul a stabilit ca aceste societati, in 2011 si 2012, au cumparat si transformat cel putin 336.000 kilograme de carne de cal", potrivit sursei citate.

"A economisit bani, cumparand carne de cal, mai ieftina, pe care a amestecat-o cu cea de vita", se arata in acest comunicat, care precizeaza ca cele doua firme au fost declarate in stare de faliment si executorul reclama 11 milioane de euro.

Scandalul carnii de cal a izbucnit in 2013 in Irlanda si Marea Britanie dupa ce in mai multe produse a fost descoperit ADN de cal.