Vladimir Putin a numit marti un nou sef al serviciului de contraspionaj din cadrul FSB (serviciul secret rus, fostul KGB), potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de Interfax. Noul sef al serviciului de contraspionaj este general-locotenent Vladislav Menshchikov, care pana acum ocupa postul de sef al directoratului pentru programe speciale.

Vladislav MenschikovFoto: Government.ru

Cine este noul sef al contraspionajului rus? Vladislav Menshchikov vine din Sankt Petersburg, orasul natal al lui Putin si "pepiniera" pentru multe cadre de conducere de cand Putin a devenit presedintele Rusiei. El a fost adjunct al sefului Agentiei Rezervelor Statului, a lucrat la filiala din St. Petersburg a Bancii Centrale Ruse si a condus compania strategica Almaz-Antei, constructor al sistemelor de aparare anti-racheta.

Pana la acest moment, seful contraspionajului din FSB era generalul de armata Oleg Syromolotov, care la randul sau a fost numit in 19 martie de catre Putin in functia de ministru adjunct de Externe pentru anti-terorism. Syromolotov a exercitat un rol extrem de important in ultimii ani, fiind insarcinat cu asigurarea securitatii la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci (2014).

Aceste miscari la varful serviciilor secrete ruse, incepute de cateva luni, sunt citite de unii analisti in cheia unei posibile confruntari intre Vladimir Putin si o parte din cercul sau de apropiati din zona de securitate, asa numitii "siloviki" (care sunt oricum in confruntare cu asa-numitii "civiliki" - demnitarii fara background in zona armatei, serviciilor secrete sau fortelor de interne).