Premierul ceh Bohuslav Sobotka l-a criticat pe presedintele tarii, Milos Zeman, pentru instigarea unei dispute deschise cu ambasadorul SUA si a declarat ca ar dori ca seful statului sa fie mai profesionist in problemele diplomatice, informeaza Reuters.

Milos ZemanFoto: Agerpres

Duminica, Zeman a declarat unui site de stiri ca "a inchis usa" resedintei sale oficiale pentru ambasadorul american Andrew Schapiro dupa ce diplomatul a comentat decizia presedintelui de a participa la comemorarea celui de-al doilea razboi mondial ce va avea loc in mai la Moscova.

Liderii Uniunii Europene boicoteaza evenimentul din cauza rolului Rusiei in conflictul din Ucraina, dar Zeman a spus ca se va duce. Presedintele ceh are insa obiceiul de a iesi des din linia oficiala a UE si chiar a criticat sanctiunile europene impotriva Moscovei.

Premier ul Bohuslav Sobotka a spus insa clar ca el considera crucial ca tara sa, fosta membra a blocului sovietic, sa ramana sincronizata cu deciziile NATO si UE. "Bineinteles ca voi aprecia daca abordarea domnului presedinte privind politica externa si diplomatia in general ar fi mai profesionista", a declarat Sobotka agentiei CTK.

Institutia prezidentiala in Cehia are mai mult un rol ceremonial dar Zeman, care a devenit in 2013 primul presedinte ales in mod direct, a atras critici din partea liderilor guvernamentali din cauza declaratiilor sale privind afacerile interne si externe ale tarii.

Sobotka a apreciat ca Zeman a reactionat disproportionat la spusele ambasadorului Statelor Unite. Schapiro a declarat unei televiziuni locale ca ar fi "neplacut" ca Zeman sa fie singurul om de stat din UE la ceremoniile din Rusia. Mai tarziu acesta a precizat ca nu a avut nicio intentie sa spuna unui oficial strain unde sa calatoreasca.